Vatikanstaten

Vatikanstaten – påvens heliga triangel

Vatikanstaten är världens minsta land med anrik historia som sträcker sig ända tillbaka till Jesu födelse. Dock blev staten inte upprättad förrän 1929 tack vare Lateranfördraget, samtidigt som påven har haft ändå denna plats som sin residens sedan 1400-talet. I staten som har en triangelform finns ca 450 medborgare bland de cirka 800-tal bosatta.

 

Varför det heter Vatikanstaten? På grund av att det ligger ett litet berg i nära anknytning som heter Vatikanberget.

 

Bästa tiden för att vandra runt

En resa till Rom och Vatikanen är skönast på vår eller höst, alternativt i december. Under den heta sommaren kan det bli alldeles för svettigt att ta till sig historien och den kristna religionens högborg. Ett tips är att åka dit under viktiga helgdagar som påsk eller jul när påven håller TV-sända gudstjänster eller talar till folket, vilket kan vara en oerhört intressant upplevelse. Var beredd på att få trängas med många andra turister och italienska medborgare som är oerhört stolta att få representera katolicismen på detta sätt.

 

Vatikanstaten för historieätaren

När du ändå är på weekendresa till Rom dånär det naturligt att Vatikanstaten utgör en av huvudattraktionerna på resan. Här får du vara beredd att avsätta minst en heldag.

 

I blickfånget

Vatikanstaten ligger mitt i Rom som en enklav och är en självgående mikrostat. Den har en egen poliskår, en egen ekonomi, en järnvägsstation, tv- och radiostation, ett postväsen samt en rad sevärdheter som Peterskyrkan, Petersplatsen, Vatikanmuséerna, Sixtinska kapellet och Palazzo Apostolico, Castel Gandolfo m.m.

 

Bär bra skor, respektabel klädsel och ta med mycket vatten. Trots att det bara tar 45 minuter att gå runt de 44 hektaren som Vatikanstaten finns på, så lär du stanna till mer än en gång.