Ungern

Ungerns typiska särdrag

För en resenär är Ungern ofta förknippat med stark kultur, termalbad, goda bakelser och de historiska förbindelserna med Österrike. Ungrarna håller hårt på sina traditioner och är mycket nationalistiska – så mycket att de har fått fler än ett höjande pekfinger från EU. Man kan samtidigt förstå att de värnar om sitt, de har lyckats producera genier som Liszt och Bartók, har åstadkommit mästerliga byggnadsverk och gått igenom tuffa krig och konflikter i historien. Hur som helst är Ungern idag en nation som har mycket att erbjuda för en nyfiken turist, speciellt om du är ute efter skönhet och historia.

 

Turisten som lockas till Ungern

Till Ungern är det vanligast att åka på en weekendresa för två, en familjeresa för att lära barnen kultur eller kanske som ett land att stanna till på som genomreseland. Många som bilar eller åker tåg i Centraleuropa väljer att stanna till i Ungern och bli begeistrade. Landets starka kultursjäl gör att det är svårt att inte bli förälskat i detta land oavsett vilken politisk inställning man har.

 

Bästa tiden att åka

Ungern kan bli väldigt kallt och rått på vintern. Välj hellre att åka under våren eller försommaren för att gå omkring och njuta av matmarknaderna och kaféerna, shoppa, ta en vildhästsafaritripp eller åka båt på Donaufloden. Dock kan de händelserika och upplysta julmarknaderna vara värda att se under december.

 

Ungerska guldkorn för turister

Den allra första staden som kommer ta en turist med storm i Ungern är Budapest. Termalbaden, arkitekturen, musiken, kaféerna och gränderna är proppfulla med idyll.

 

Åk till näst största staden Debrecen och upplev de närliggande och imponerande stäpperna.

 

Ta också en tur till kulturhuvudstaden Pécs och Kecskemét som är urtypen av ursprunglig ungersk skönhet.