Surinam

I kolonialmakternas fotspår i Surinam

Sydamerikas minsta land har blivit ett nytt litet semesterparadis där en rundresa genom regnskog, naturreservat och gamla kolonialbyggnader från den tiden då Surinam var nederländsk koloni (och även fransk under 1600-talet), blir mer än äventyrsladdad. Mycket som finns att se i Surinam härstammar också från den tiden och mycket av kulturen är präglad av kolonialmakterna. Men främst av allt är landet känt för sin speciella flora och fauna och de frodiga, tropiska regnskogarna med mahognyträd. En resa hit innebär många timmars vandringar och skådningar av olika slag.

 

I övrigt är Surinam mycket mångkulturellt i dagens läge och man har en mycket stor jazztradition här.

 

På upptäcktsfärd i Surinam

Det råder ingen som helst tvekan att en resa till Surinam är till för naturälskaren, alternativt backpackern. En stor del av ytan är täckt av regnskog och färdas du från ort till ort är det inte direkt stadstrafiken du tvingas kämpa med utan snarare skumpiga vägar och tropisk hetta. Det finns flera resebyråer som specialiserar sig på Sydamerika och resor till länder som Surinam. Om du vill resa på egen hand är det enklast om du håller dig till den norra delen vid kusten där förbindelserna är bäst. Inom landet är det svårt att hitta bra transporter förutom inrikesflyget och viss båttrafik på floderna.

 

Bästa tiden i Surinam

I Surinam råder det tropisk värme året runt och du lär inte uppleva temperaturer under 25 grader. Rekommenderad säsong är under vintern och våren från januari fram till maj. December lär också vara en bra tid.

 

Städer och naturreservat i Surinam

Huvudstaden Paramaribo är den största och populäraste orten som även är märkt av UNESCO. Lelydorp kommer näst. Inlandets naturreservat bör också ses såsom Centrala Surinams Naturreservat.