Israel

Israel är det heliga landet för många religioner. Det har en väldigt liten yta men rymmer både riviera, berg och snö, stäpper och myllrande storstäder. Israel blev erkänd som judisk stat 1948, men har en mycket lång historia bakom sig. Eftersom Israel är knutpunkten för tre världsreligioner  döljer sig många konflikter under ytan som aldrig tycks få en lösning. Därför finns det områden i Israel där du bör vara försiktig, som Västbanken och Gaza-remsan.

 

Israels karaktärsdrag på gott och ont

När man talar om Israel är det svårt att inte komma in på politik. De omstridda konflikterna, USA:s inblandning och olika attentat – sida vid sida om HBTQ-rättigheter, veganska festivaler och miljötänk, gör Israel mycket intressant och kontroversiellt på samma gång. Mitt i den diskussionen ser vi dessutom Israel som landet där Jesus föddes och korsfästes, vilket gör festligheterna och barrundorna jämsides med vallfärdande till heliga städer ännu mer omdiskuterat.

 

Soldyrkare, pilgrimer och festprissar – Israel välkomnar alla turister

Oavsett om du är ute efter stark sol och härlig snorkling i korallrev, vill besöka Jesu födelsestad eller är ute efter världens bästa nattliv, är Israel landet att ha i kikaren. Du kan till och med boka en skidresa till Golanhöjderna och Mount Hermon. Till Isarel välkomnas både charterresenären, storfamiljen och ensamvargen på backpackerturné.

 

Städer att inte missa

Här nedan listas några av Israels turisttätaste  orter av olika anledningar.

 

  • Betlehem – Jesu födelsestad
  • Nasareth – Jesu uppväxtstad med många sevärdheter
  • Jerusalem – Huvudstad och vallfärdsort
  • Tel Aviv – En stad känd för sitt fenomenala nattliv, barer och framtidstänk
  • Eilat – Israels lyxriviera med sol, korallrev och bad

Bästa tiden

När det är bäst att åka till Israel beror på vart du ska. Generellt är den bästa tiden mellan april och oktober, då det är som torrast.