Albanien

Albanien har nyligen kommit ur sin diktatoriska bubbla och börjat lysa mot omvärlden. Än så länge är det få turister som hittat hit, men tack vare de extremt billiga priserna och de många möjligheterna till solbadande och kulturell rikedom, så börjar Albanien ta sig allt högre ton. Många spår att Albanien kommer att bli ett nytt Kroatien vad gäller turistboom.

 

Därför klappar hjärtat för Albanien

Det bergrika landskapet, medelhavsklimatet och albanernas gästfrihet gör att fler och fler blickar styrs hitåt. Du kan välja att ta en annorlunda skidresa hit, lägga dig på beachen eller upptäcka kultur och historia i städerna. Om vartannat går du i öststatsarkitekturens fotspår – på gamla stadsdelar med kullerstensgator – bland moskéer och livliga matmarknader. Då och då hör du den urbana stadspulsen slå, vilket gör att en turist har mycket att välja på.

 

Som turist i Albanien

Är du ute efter en superbillig sol- och charterresa? Vill du vandra i bergen och leva nomadliv? Är det storstaden med liv och rörelse som lockar en helg? Eller är du trött på de vanliga turistdestinationerna? En nyfiken turist som vill få mycket valuta för pengarna bör definitivt åka till Albanien, oavsett intresse!

 

Bästa tiden i Albanien

Albanien har kyliga vintrar och varma somrar så beroende på vad du vill göra så kan klimatet styra ditt val. Bästa tiden i allmänhet är maj-september.

 

Städer där turismen blommar upp

  • Huvudstaden Tirana är nu en vibrerande stad och sägs anamma västerländskt synsätt och liv till max.
  • Durres är en mycket gammal stad som nu växer mest då den utgör medelpunkt för Albaniens riviera.
  • Vlora är en underbar hamnstad med många vackra slott.
  • Shkodra och Kjora åker man till för att uppleva det uråldriga Albanien när det var som bäst.