Reseguider.nu

Vi samlar alla reseguider på nätet på ett ställe.

Jersey – den lilla fagra ön ute i den Engelska Kanalen har ett skönt medelhavsklimat och skiljer sig avsevärt från sin regnige storebror Storbritannien. Ön ligger strax utanför Normandies kust och du kan därmed se därifrån Frankrike om det är en klar dag. Jersey är känd för sina vita stränder, den brittisk-franska mixen samt shopping eftersom ön räknas som ett frihandelsområde. Du gör därför rätt i att ta med dig extra kosing om du vill semestra här.  

Turist på Jersey

Turismen på Jersey innebär ofta att folk tar tillfället i akt att både besöka Frankrike och denna söta kanalö på samma gång. Har du emellertid bara tagit båten över kanalen för nyfikenhets skull, så är det högst sannolikt att du bokar en andra resa bara för att ägna dig åt Jersey nästa gång. En typisk Jerseyturist älskar att vandra eller cykla milslånga avstånd, sola, kanske fotografera växtligheten och utnyttja de låga skatterna.  

Bästa tiden att besöka Jersey

Trots att klimatet på Jersey är minst sagt soligt och angenämt så är det ändå säkrast att åka dit från maj-september innan det blir lite för kyligt och strandlivet inte längre blir möjligt. September kan bli extra kul då mitten av månaden bjuder på guidade turer för turister på hela ön, nästan som en slags uppvisningsfestival. Jersey Battle of Flowers äger rum i augusti.  

Intressanta städer för turister

Jerseys huvudort heter Saint Helier (även ortsnamnen har ofta en fransk klang) och här får du de bästa shoppingmöjligheterna. Mont Orgueil är ett annat viktigt turistmål.  Kambodja, Thailand, Vietnam…Dessa länder har blivit en ny och populär rutt i Sydostasien. Nu ska vi stanna till i Vietnam. Ett paradis på jorden med sagolika stränder, varierande storstäder, ett intressant historiskt förflutet samt oförutsägbara äventyr som väntar runt varje hörn. Hela landet är en smältdegel av europeisk kolonialarkitektur, kinesiska influenser, exotiska djur och intressant mat.  

Det utmärkande Vietnam

Vietnam har blivit en av de nya och populära resedestinationerna för backpackers och soldyrkare, näst efter Thailand. Både Vietnams ekonomi och  turism tuffar numera på och det är ett land att besöka både med dess häftiga storstadsregioner och underbara naturupplevelser. Vietnamkriget är naturligtvis en stor och kontroversiell konflikt som fortfarande på något sätt är närvarande, men idag blomstrar landet på många sätt. Phu Quôc och Ho Chi Minh City (dåtidens Saigon) är bara ett par städer att nämna som kommer att erbjuda dig spännande erfarenheter. Djurarterna är så många och exotiska att du kommer att häpna när du ger dig ut i den vietnamesiska naturen. När det gäller grottorna i landet är det som att komma ner i en magisk underjord. Man kan beskriva Vietnam i evighet men då tar orden slut. Åk dit istället!  

Bästa säsongen att åka till Vietnam

Vietnams norra och södra delar skiljer sig ganska mycket åt i klimatet. I södra delen behåller temperaturerna sin behagliga nivå året runt och i de norra delarna är temperaturerna mer säsongsbaserade. Vietnam upplever också en del monsuner under året. I söder varar monsunen från maj till september och i norr brukar den dra förbi mellan oktober och april. Många väljer att åka till Vietnam under januari då man gärna vill komma bort men trots allt inte har så mycket pengar kvar i plånboken. En nyårs- eller januariresa hit är därför ett bra val eftersom landet är mycket billigt att vistas i. Det är också då som vädret generellt är finast och inte alltför fuktigt.

Vatikanstaten – påvens heliga triangel

Vatikanstaten är världens minsta land med anrik historia som sträcker sig ända tillbaka till Jesu födelse. Dock blev staten inte upprättad förrän 1929 tack vare Lateranfördraget, samtidigt som påven har haft ändå denna plats som sin residens sedan 1400-talet. I staten som har en triangelform finns ca 450 medborgare bland de cirka 800-tal bosatta.   Varför det heter Vatikanstaten? På grund av att det ligger ett litet berg i nära anknytning som heter Vatikanberget.  

Bästa tiden för att vandra runt

En resa till Rom och Vatikanen är skönast på vår eller höst, alternativt i december. Under den heta sommaren kan det bli alldeles för svettigt att ta till sig historien och den kristna religionens högborg. Ett tips är att åka dit under viktiga helgdagar som påsk eller jul när påven håller TV-sända gudstjänster eller talar till folket, vilket kan vara en oerhört intressant upplevelse. Var beredd på att få trängas med många andra turister och italienska medborgare som är oerhört stolta att få representera katolicismen på detta sätt.  

Vatikanstaten för historieätaren

När du ändå är på weekendresa till Rom dånär det naturligt att Vatikanstaten utgör en av huvudattraktionerna på resan. Här får du vara beredd att avsätta minst en heldag.  

I blickfånget

Vatikanstaten ligger mitt i Rom som en enklav och är en självgående mikrostat. Den har en egen poliskår, en egen ekonomi, en järnvägsstation, tv- och radiostation, ett postväsen samt en rad sevärdheter som Peterskyrkan, Petersplatsen, Vatikanmuséerna, Sixtinska kapellet och Palazzo Apostolico, Castel Gandolfo m.m.   Bär bra skor, respektabel klädsel och ta med mycket vatten. Trots att det bara tar 45 minuter att gå runt de 44 hektaren som Vatikanstaten finns på, så lär du stanna till mer än en gång.  Storbritannien är ett av de länder där flest svenskar har bosatt sig genom åren. På något sätt känner sig många av oss hemma i den brittiska kulturen, den engelska humorn och det avslappnande sättet att gå varandra till mötes.  

Karaktäristiska drag i Storbritannien

Fuktigt klimat, frodig grönska, daggvåta hedar, krulliga får och smutsiga hus från den industriella eran, är typiskt för Storbritannien. Avloppen är lite halvdana, möblerna slitna och osammanhängande, gardinerna hänger på sniskan, vattenkranarna saknar blandare – men det går bara inte att inte älska britterna ändå. De håller fast vid det gamla och gör det med bravur och stolthet. Vem bryr sig, liksom?   Den engelska naturen är dessutom sagolik och helt fantastisk att upptäcka genom kanalernas båtar, med tåg eller genom långa vandringar. Till storstäderna räcker en weekend för att shoppa då den brittiska shoppingen är storslagen, men till landsbygden bör du avsätta mer tid än så.  

Bästa tiden att resa till Storbritannien

Sen vår, höst eller sommar är perioder som bjuder in till sköna dagar i Storbritannien och Skottland. Dock är en jultripp till London verkligen att rekommendera då stadens julskyltning är i särklass en av de bästa i världen.  

Storbritanniens bästa städer för turister

Det går bara inte att undvika att ta upp London Town som den första staden att åka till i Storbritannien. Shoppingen är helt fantastisk och invånarna coola som is. London är en stad där det är fullt omöjligt att bli uttråkad, trots att du varit där 20 gånger på raken.   Glöm heller inte att besöka hippa Brighton vid kusten, Southhampton, Bath, Cornwall som är britternas svar på rivieran, Edinburgh för lite skotsk inspiration, Liverpool för fotbollsälskaren eller Belfast på Nordirland.  

Förenade Arabemiraten – ett land som badar i lyx

Förenade Arabemiraten associeras många gånger med lyx och flärd för en turist. Det må vara en federation som har strikta lagar, regler och sedvänjor som inte liknar våra, men de soliga badstränderna, lyxiga shoppingområdena och den häpnadsväckande arkitekturen som finns är mer än imponerande.   Landet gränsar till Oman och Saudiarabien och är mycket rikt eftersom man exporterar olja och rikedomar till hela världen. För att låta lite skämtsam – i Förenade Arabemiraten har storleken stor betydelse och det kommer du märka när du ser alla ståtliga palats och byggnader, svindyra väskor och bilar som får Formel 1 att framstå som skrattretande.  

Som turist i Förenade Arabemiraten

De olika emiraten är idag anpassade till turismen. Det är arabiska traditioner som gäller men i en betydligt lyxigare och modernare förpackning. Det går att boka chartrade resor hit och du kan även åka med familj eller kompisgäng på egen hand. Tänk dock på uppförande, klädsel och ordval när du befinner dig där.  

Bästa tiden för att inte förgås av värmeslag

Förenade Arabemiraten är ett varmt land! Det är vanligt med över 40 grader, så den bästa tiden är mellan november och april. Undvik sommaren som kan bli både stekhet och fuktig.  

De olika shejkdömena

Förenade Arabemiraten består av sju emirat och shejkdömen.  
 • Abu Dhabi
 • Ajman
 • Fujairah
 • Ras al-Khaimah
 • Sharjah
 • Umm al-Qaywayn
 • Dubai
Dubai är den mest turisttäta platsen men Abu Dhabi hamnar inte långt efter. Dubai är dessutom den mest anpassade emiraten för västerländsk kultur och är mer moderata vad gäller alkohol etc.  

Turkiet från alla synvinklar

Turkiet är ett av de största och mest populära charterdestinationerna för européer och har så varit under en längre tid. Men det är samtidigt ett land som haft ett stort förflutet sedan Ottomanska Riket för att inte tala om antiken och det nära släktbandet med Grekland. Turkiet är landet där öst möter väst, där det gamla möter det nya, där snö möter medelhavsklimat och där shoppingen är oslagbar!  

Solsemester, stadsturer och äventyr i två världsdelar – all turism finns att tillgå i Turkiet

Turkiet ligger hälften i Europa och häften i Asien och en nyfiken turist vill nog upptäcka båda sidorna. Från soliga stränder och Apollotempel i Antalya och Side till varma källor i Pamukkale och minareter i Istanbul – religioner och traditioner har bytt plats och tid om vartannat och gjort Turkiet till ett mångsidigt land. Det gör att alla typer av turister hittar hem i Turkiet – från den ensamme resenären på upptäcktsfärd eller det förälskade paret på bröllopsresa, till storfamiljen som söker en prisvärd all-inclusive upplevelse på alla plan.  

Då ska du åka till Turkiet!

Från april – oktober är den bästa tiden att åka till Turkiet. Under vintern kan delar av landet bli oerhört kallt och få besök av snö. Somrarna är dock heta och det kan vara bättre att boka en storstadsvistelse på våren om du t.ex vill åka till huvudstaden Istanbul och strosa runt.  

Så tar du dig dit

Flyg direkt med SAS, Turkish Airlines eller Pegasus till Istanbul och åk charter till flera destinationer, såsom Antalya, Belek och Marmaris m.fl. Det går också utmärkt att semestra i Grekland och åka över med båt till Turkiet för att kombinera två forna imperier som banat väg för vår nutida kultur, språk och filosofi.  Den forna franska kolonin Tunisien är sedan länge ett självständigt land dit många turister letar sig för att få en skymt av magrebinsk kultur, god mat, sol och vita stränder. Visst har Tunisien genomgått en del genom åren – invasioner av en rad folkslag, den arabiska våren, revolutioner för att slutligen bli det första nordafrikanska landet som är en riktig demokrati! Idag är Tunisien ett modernt land med en stor knivsudd glädje som gör att man kan kalla dess förflutna för en ”solskenshistoria”. Imponerande ökenområden, stora hamnar, folkrika stränder, klart vatten och ljuvligt doftande kaféer är bara några av Tunisiens kännetecken.  

Stor charterturism

Fransmän har vallfärdat som soldyrkare till Tunisien i många decennier, men sedan en tid söker sig även andra européer hit. Förvisso kan du skräddarsy din egen semester och åka ut i bergen för att vandra eller leta äventyr samt rida kamel i Saharaöknen, men den vackra Medelhavskusten med svalkande dopp i det blå gör ändå att de flesta åker hit för att bli brunbrända från topp till tå.   Vissa delar som exempelvis gränsar till Libyen och Algeriet bör du vara mer försiktig med att åka till på egen hand. Tunisien må vara ett relativt säkert land att vistas i, men det angränsar till en del oroliga platser.  

Då bör du packa väskan!

Tunisien är ett välbesökt land både på sommaren och vintern. Det är en utmärkt destination att vara på när det är grått och trist här hemma och allting känns tungt. Vår och höst tenderar dock att bli behagligast när det kommer till temperaturer.  

Stora turistorter i Tunisien

 • Tunis, huvudstaden
 • Djerba
 • Hammamet
 • Sousse
 • Monastir
De populäraste orterna ligger samlade i Hammametviken. Man brukar säga att Tunisiens nordöstra del är den som är skapt för turister.  

Den typiska ”schweizheten”

Rena och organiserade Schweiz gör att turister stortrivs i varenda region. Att landet är uppdelat på 4 olika språk med hintar från olika kulturer, gör ju det hela än bättre och mer intressant. Schweiz är ett litet land till ytan men med en stor folksjäl och många kreativa idéer. Det är också det land som har hamnat i blickfånget tack vare demokrati, mänskliga rättigheter och centrum för allehanda världsorganisationer.  

Turism i Schweiz

Landet är mycket bergigt med många alpsjöar och andra större sjöar, genuina städer och närheten till turisttäta länder som Italien och Frankrike. Till Schweiz åker man för att åka skidor och leva friluftsliv alternativt för att göra affärer, men även för att gotta sig i lyx och underbar choklad. Landet har många olika sätt att bli upptäckt på och det är upp till dig om du vill göra det under en weekend eller under flera veckor.  

När är Schweiz som bäst?

Under sommar och vinter gör sig Schweiz som bäst. Det kan också vara en idé att åka till Zürich eller Genève på höstkanten för att flanera och mysa. Ett tips är att åka till Lugano om du vill göra en impulsresa, eftersom det är den schweiziska stad som har bäst klimat året runt.   När du är i Schweiz på sommaren är det osannolikt att du vill ligga vid någon sjöstrand och bara lapa sol. Det är troligare att du vill åka runt och upptäcka byar och städer. I annat fall lämpar sig andra länder bättre.  

Schweiz största städer

Zürich, Genève och Lugano är välbesökta städer i Schweiz. De har alla sin egen själ och sina personliga egenskaper. Dessutom är de var och en förknippade med den tyska, respektive franska eller italiensktalande delen.  Sverige är ett naturland från norr till söder. De mörka skogarna i mellersta delen, de breda vallmofälten i Skåne, Östkustens labyrintliknande skärgård, Västkustens klippor och de många älvarna i norr gör Sverige till ett mångsidigt och äventyrsfullt land. Jämsides med den vilda naturen har också de svenska städerna lockat många besökare. Vill du kombinera stadsliv med vildmark och båtturer i skärgården, är Sverige ideallandet att vistas i.  

Passar Sverige in på dina semesterplaner?

Oavsett om du vill göra en cykelsemester, vandra, campa, unna dig en storstadsweekend med kultur och shopping eller ha en båtsemester i skärgården, så klättrar Sverige allt högre upp på listerna över bästa länder att besöka. Det behagliga sommarklimatet gör dessutom att du enklare kan njuta av allehanda aktiviteter även när solen står högt på himlen.  

Bästa tiden att åka till Sverige

Beroende på vad du vill göra och se, lämpar sig en resa till eller inom Sverige bättre under olika perioder. Sommaren från juni – augusti kantas av skärgårdsliv, fiske, seglarregattor, vandringar och utflykter till stora och små städer medan vintern bjuder in till skidåkning i fjällen och Åre. Även Sverige under hösten och våren kan charma många turister, men det är i regel sommarmånaderna samt januari – mars för den som tycker om vinteraktiviteter, som får dig att utforska Sveriges sköna och avlånga land.  

Svenska turistdestinationer

”Stockholm i mitt hjärta…” – den svenska huvudstaden har allt att erbjuda. Sol, bad, nattliv, restauranger och shopping samt en gladlynt stämning har gjort Stockholm till Sveriges mittpunkt. Dock finns det även andra platser som bara måste nämnas.  
 • Skånes städer som Lund, Helsingborg och Malmö med närheten till Danmark
 • Göteborg och Västkustens alla pärlor
 • Akademikerstaden Uppsala med sitt kända studentliv

I kolonialmakternas fotspår i Surinam

Sydamerikas minsta land har blivit ett nytt litet semesterparadis där en rundresa genom regnskog, naturreservat och gamla kolonialbyggnader från den tiden då Surinam var nederländsk koloni (och även fransk under 1600-talet), blir mer än äventyrsladdad. Mycket som finns att se i Surinam härstammar också från den tiden och mycket av kulturen är präglad av kolonialmakterna. Men främst av allt är landet känt för sin speciella flora och fauna och de frodiga, tropiska regnskogarna med mahognyträd. En resa hit innebär många timmars vandringar och skådningar av olika slag.   I övrigt är Surinam mycket mångkulturellt i dagens läge och man har en mycket stor jazztradition här.  

På upptäcktsfärd i Surinam

Det råder ingen som helst tvekan att en resa till Surinam är till för naturälskaren, alternativt backpackern. En stor del av ytan är täckt av regnskog och färdas du från ort till ort är det inte direkt stadstrafiken du tvingas kämpa med utan snarare skumpiga vägar och tropisk hetta. Det finns flera resebyråer som specialiserar sig på Sydamerika och resor till länder som Surinam. Om du vill resa på egen hand är det enklast om du håller dig till den norra delen vid kusten där förbindelserna är bäst. Inom landet är det svårt att hitta bra transporter förutom inrikesflyget och viss båttrafik på floderna.  

Bästa tiden i Surinam

I Surinam råder det tropisk värme året runt och du lär inte uppleva temperaturer under 25 grader. Rekommenderad säsong är under vintern och våren från januari fram till maj. December lär också vara en bra tid.  

Städer och naturreservat i Surinam

Huvudstaden Paramaribo är den största och populäraste orten som även är märkt av UNESCO. Lelydorp kommer näst. Inlandets naturreservat bör också ses såsom Centrala Surinams Naturreservat.  

Njut av Spanien

Tjurfäktning, tapas och flamenco är några ord som givit Spanien dess tydliga karaktär. Idag är Spanien ett av svenskarnas absoluta favoritresmål och ett land där många väljer att köpa sommarhus eller lägenhet. Hit går det dagligen charterresor till Solkusten och Balearerna. Många väljer också att ta en långhelg i Barcelona eller Malaga för att shoppa och leva det goda livet.  

Typiska drag för Spanien

Härliga stränder, en stekande sol som aldrig tycks gå i moln, glädje, dans och tipptopp design vad gäller bad- och skomode; i Spanien är det vanligt att skjuta upp det som kan göras till morgondagen. Istället är det fest och glädje som får summera stunden. Varför stressa? Den spanska naturen är dock omväxlande från norr till söder. I norr är det mer grönska som tittar fram, medan söder är torrare och mer lik Nordafrikas landskap.  

Bästa tiden på året att åka till Spanien

Vår, sommar och höst är de årstider som lämpar sig bäst för en Spanientripp. Vintern kan bli ganska fuktig och isoleringen i spanska hus är inte alltid den bästa. Mitt i sommaren kan dock södra Spanien bli så gassande het att det är outhärdligt för känsliga personer. Åk gärna maj – juni eller i september, samt gärna tidig vår om du vill strosa runt. I Katalonien och i norra delen av landet kan även juli – augusti vara uthärdliga, men har du närheten till bad och vatten är det givetvis ett plus.  

Spanska turiststäder

Barcelona och Malaga utgör toppen på besökta städer i Spanien. Madrid är trevlig men inte alltid favoriten. Besök också Sevilla, Cordoba och Valencia så har du Spanien i ett nötskal. Glöm heller inte öar som Mallorca, Menorca och Ibiza där turismen och nattlivet är enormt.  

Serbien – Den fula ankungen som blev en svan

Serbien utgörs av en meny av intressanta städer och sevärdheter. Det kunde man inte tro eftersom landet inte så längesedan var i fullskaligt krig och blev illa tilltygat. Idag har serbierna gått vidare och byggt upp sitt land som nu även har fått en starkare turisttillströmning. Mycket i landet är en brokig kavalkad av gammalt och nytt, färgstarkt och grått och det är dessa kontraster som ger Serbien sin karaktär. Många har till och med börjat att kalla huvudstaden för Lilla Berlin.  

Vilken typ av turism erbjuds i Serbien?

I Serbien hittar du lyxhotell, billiga motell, sjaskiga bed & breakfasts och oväntade upplevelser på landsbygden. Ta en kort weekendresa till storstaden eller låt dig föras vidare in i det lantliga serbiska hjärtat som ännu har de äldre traditionerna och rutinerna inrutade. Hur som helst är Serbien ett ganska billigt land än så länge så du kommer att få väl spenderade pengar på resan.  

Bästa tiden att åka

Den mest gynnsamma tiden att åka till Serbien är april till oktober då vädret och temperaturerna är som behagligast. Detta tidsintervall gäller de flesta städerna i landet och så även på de lite mer avlägsna platserna och landsbygden.  

Städer att se

Belgrad är en av de mest intressanta städerna att upptäcka tack vare dess långa historia, nattlivet och shoppingen som förvandlat tysta Belgrad till ett brus. Det är en av de äldsta städerna i Europa som nu har fått en föryngringseffekt.   Resor till Vršac är också populära, samt till Niš. Det är också helt klart värt att nämna Novi Sad som är den näst största staden.  

Ryssland – för dig som vill uppleva allt och lite till

Ryssland är ett omtvistat land, känt för sina envisa och strikta ledare som inte alltid är så speciellt populära ute i världen, sin stora areal, sin heta värme som kallas för ryssvärme och de rundade tinnarna på många av städernas byggnader. Men Ryssland andas också genuin kultur, historiska händelser och personligheter som Rasputin och morden på tsarfamiljen, den mytomspunna Transsibiriska järnvägen som kan ta dig ända till Kina, den starka vodkan, den lyxiga tunnelbanan i Moskva och vidare de makalösa naturreservaten med magiska insjöar och originella djur. Kort sagt, Ryssland är landet för dig som vill se allt och lite mer.  

Som turist i Ryssland

Det enorma landet Ryssland kräver planering för en rundresa, men det är också så du lär dig landet. En weekend till olika storstäder kommer också att få dig att inse hur annorlunda man kan leva i Ryssland. Backpacker, tågluffare eller stadsturist – Ryssland kommer att skämma bort dig!  

Bästa tiden att vistas i Ryssland

På sommaren är det varmt i Ryssland och de bästa månaderna att vara där är mellan maj till september – och ännu bättre; mellan juni och augusti. Vintern kan bli minst sagt svinkall, det har forna soldater fått erfara…  

Ryska orter och lockbeten för turister

Moskva är den första staden att se i Ryssland, men St. Petersburg i all sin prakt ligger faktiskt på samma nivå. Kazan och OS-staden Sotji får inte missas och inte heller den otroliga Bajkalsjön med sin omgivande tajga. Ryska städer kan vara mycket olika varandra, vilket också är en fördel för en besökare.  

Rumänien – elaka furstar, drömsk arkitektur och levande landsbygd

Rumänien – ett land som länge hamnat i glömska på grund av den forna diktaturen, men som nu återigen börjar blomstra och välkomna oss andra som turister. Och tro inte att Rumänien är så där grådaskigt trist som bilden ofta har visat. Idag är det ett sporrat land som lyser upp med sina berg och dalar och museilika städer – och visst ja, minnet av Dracula. Förvisso finns det många sår kvar från den forna tiden, men det är också charmen genom att du kan få uppleva landsbygden från förr och de moderna storstäderna som bevarat sin glans. Rumänien är ett surrealistiskt land – vacker och originell på ytan med en djup och ärrad själ – och det märks överallt.  

Urtypen av turism

Är du på upptäcktsfärd genom Draculas land med de vackra slotten? Eller känner du att det spritter i benen så att vandring eller skidåkning lämpar sig bäst? Kanske solbad vid sandstränderna? Vad du än väljer lär du få en udda upplevelse. Organisationen kanske inte har kommit igång på allvar i landet ännu, men sevärdheterna och upplevelserna är i särklass!  

Bästa tiden – Rumänien från sin bästa sida

Åk till Rumänien under sommarhalvåret. Vintern bäddar för kyla och snö och vill du inte åka skidor i bergen eller släde i de nedgångna byarna, så kan det bli lite tufft att vara ute för mycket. April-oktober är det som mest inbjudande och behagligt.  

Turistlandet Rumänien

Bukarest är huvudstaden som allt fler får upp ögonen för. Staden kallas även för Lilla Paris. Transsylvanien med alla slott och greve Dracula är förmodligen landets mest turisttäta område. Söker du vandring och naturäventyr; åk till bergskedjan Karpaterna och res i tiden.  Qatar är ett emirat och ser ut som en halvö som sträcker sig uppåt i Persiska Viken. Det är ett väldigt rikt land på grund av oljeutvinningen och pärljakten, precis som dess närmaste granne Saudiarabien. Andra saker Qatar är känd för är sina extremt låga skatter och tv-kanalen Al-Jazeeras bas. Det är också ett av de länder i Förenade Arabemiraten som har relativt liberal lagstiftning. Qatar ingår inte i Förenade Arabemiraten.

Turism i Quatar

Till Quatar kommer turister av olika skäl och ibland blandas affärer och nöjen. Vill man se rikedom på arabiskt vis, shoppa lyxartiklar och mixa ökenliv och kamelridning med toppmoderna hotell, så är Quatar ett hett tips. Hit åker du vanligtvis inte om du är backpacker. Det gäller att ha lite i plånboken för att utnyttja utbudet av både hotellinrättningar, shopping och restauranger. Att vara nyförälskad och gå och kyssas hand i hand på gatorna är inte att rekommendera eftersom förhållanden män/kvinnor ska hållas bakom hemmets fyra väggar. Däremot är Qatar ett perfekt resmål för ett kompisgäng.

Karaktärsdrag

Höga, moderna byggnader, lyxhotell, guldhissar, dyra köpcentra, vackra stränder och karg öken är bara några saker som karaktäriserar Qatar. Men du kommer även att lägga märke till rika shejker med turbaner i sportbilar på gatorna. Kontrasten mellan ultrakonservativt och hypermodernt gör Qatar och även de andra emiraterna till mycket intressanta resmål.

Bästa tiden att besöka Qatar

Åk till Qatar mellan januari – maj eller oktober – december för att undvika den värsta hettan eller slippa den lilla nederbörd som kommer under året.

Viktigaste städerna

 • Doha – den snabbt växande huvudstaden
 • Al Khor – förgyller med sina vackra paradisstränder
 • Al Rayyan – har blivit lite av en fotbollsstad på senare tid

Polen – lika vacker i alla vinklar

Det polska landskapet har bevarat sin charm i alla år och kan stoltsera med både kust, sandstränder, berg och söta hus. Men Polen har också några djupa fåror i sina ansiktsdrag som aldrig kan fyllas ut hur mycket man än försöker. Andra Världskriget satte djupa spår i detta land, vars huvudstad blev jämnad med marken. Men polackerna har lyckats rusta upp sitt land igen och trots att alla ärr inte är läkta så är det också charm med Polen.  

Så kan du uppleva Polen

Polen ligger inte långt från Sverige eftersom Östersjön förbinder de tu. Att ta färjan och njuta av den polska rivieran är numera en vanlig semester för en svensk familj eller kompisgäng. Om du istället uppmärksammar världsberömd klassisk musik, genuin kultur, glad eller tragisk historia, så har Polen fler än 1 ort att besöka som både kan ge dig kalla kårar, fylla dina ögon med tårar eller få dig att le stort av glädje. En turist i Polen kan även njuta av skidsemester, kurorter och korta weekend-resor.  

En polsk turistgodispåse – Gott och blandat med de bästa orterna

Eftersom Polen är så billigt så kan du lyxa till det rejält. Glöm ej att se följande städer och platser.  
 • Warszawa – en ärrad stad som är helt återställd, med en gudomlig skönhet
 • Gdansk och Sopot – Polens St. Tropez!
 • Krakow – staden som en gång kände lukten av död då Auschwitz ligger i närheten.
 • Kolobrzeg – en lugn och fridfull kurort
 • Zakopane – landets viktigaste skidort

Bästa tiden

Polen är ett behagligt land under den varma årstiden så en vår- eller sommarsemester är att föredra, inte minst om du vill besöka en kurort eller hamnstäderna vid Östersjökusten. Under vintern rekommenderas en skidsemester eller flanerande på julmarknaderna.  

Filippinerna på frammarsch

Filippinerna ligger i Sydostasien och har blivit en allt större turistnation, näst efter Thailand. På Filippinerna är det lätt att både känna glädje och sorg, då landet har mycket vackert att erbjuda, men också en del fattigdom. De fina stränderna är dock inte lika invaderade av turister, städerna myllrar av mångfald och folkslag och den magiska naturen gör Filippinerna till ett ypperligt resmål för nomader.  

Res runt på egen hand eller i grupp

Det bästa och billigaste sättet att se Filippinerna är att åka runt på egen hand. Det är således ett bra land för en backpacker. Dock är det viktigt att du läser på ordentligt för att inte bli lurad av skojare. Vill du resa i grupp anordnas gruppresor hos flera researrangörer, ibland med en dos äventyr och annorlunda aktiviteter. Detta sätt kostar förvisso en slant.  

Bästa tiden – Filippinerna under torrsäsongen

Den torra säsongen infaller mellan december och maj, där den sedan övergår i den fuktiga regnperioden. Du bör emellertid vara medveten om att klimatet är tropiskt och alltid fuktigt, oavsett när du reser dit. Inlandet är trots allt lite kyligare och har inte lika hög luftfuktighet.  

Att se för turister på Filippinerna

Den stad du förmodligen kommer att flyga till är huvudstaden Manilla. Här kryllar det av turister med filippinska mått mätt, det vill säga inte som i Bangkok men ändå märkbart. Cebu City och Angeles City hamnar inte långt efter. Naturområden som måste besökas är El Nido vid Palawan samt Bancuitskär­gården. Glöm heller inte de förtrollande stränderna på ön Boracay och de bruna Chokladkullarna på Bohol.  

Njutningsfulla Panama i Centralamerika

Panama är ofta bland de första stoppen man gör i Centralamerika, näst efter Mexico. Panama har en låg prisnivå men en bra standard, vilket gör att många turister utnyttjar tillfället att leva lyxliv och se sig omkring, bejaka kulturen och se det gamla och nya förenas. Landet har också mycket spänning i sin anrika historia, ett skönt klimat och många möjligheter till laddade sporter och äventyrsjakt. Glöm heller inte att köpa dig den kända och moderiktiga Panamahatten hem!  

Så turistar du i Panama

Till Panama kommer främst adrenalinfyllda turister som vill prova på forsränning, vulkan-vandringar, zipline, segling, snorkling och smyga i regnskogen för att titta på vilda och coola djur. Paketresor hit är att rekommendera om du inte vill undgå något, men för en backpacker som vill ta sig fram på egen hand och slussas vidare från dag till dag, är Panama ett förträffligt bra land. Det sägs att Panama är ett kravlöst land för en turist och ett tillfälle att leva efter uttrycket ”Carpe diem”…  

Bästa tiden att åka till Panama

Vill du dra nytta av det torra klimatet och undvika regn, ska du bege dig till Panama mellan december och april. Då är du så säker på vädret som du kan bli.  

Givna höjdpunkter att utforska i Panama

För en turist har Panama flera städer och områden att kika runt i. Panama City är huvudstaden och en händelserik och gästvänlig plats. Andra livfulla platser är Bocas Town för surfare, indiannästet Kuna Yala samt den omtalade Panamakanalen som utnämnts till världens mest berömda genväg, eftersom den förbinder Atlandet och Stilla Havet på ett mäktigt sätt.  

Friluftsturism i Norge

En semester i Norge är först och främst skräddarsydd för friluftsmänniskan. Det norska landskapet är bergigt med vackra och slingrande fjordar som passar utmärkt för vandraren, camparen eller klättraren. Landet har också många nationalparker. På vintern är det istället turskidåkning som gäller. På fjordarna går många kryssningsfartyg som kan vara ett alternativ för den bekväme resenären eller en person som helt enkelt vill uppleva Norge från vattnet.  

Norges landskap och karaktärsdrag

Norge är ett land där det frodas naturupplevelser på löpande band. Norrsken, djupa fjordar med mörkt och sagolikt vatten, bergsplatåer och mäktiga glaciärer samt dundrande vattenfall sammanfattar den norska naturen och vad en turist har att vänta sig. Paddla kanot på fjordarna, insup atmosfären och bli ett med fjälltopparna, eller ta en avstickare till Oslo och leva norskt storstadsliv.  

Bästa tiden att åka till Norge

Vinter och sommar är de bästa årstiderna att vistas i Norge. Det snöar rikligt i bergen och skidåkning eller snövandring är de aktiviteter som är vanligast. Vill du vistas mycket ute i naturen eller kanske till och med sova ute i tält eller dylikt, bör du vänta till mitt i sommaren då det annars kan bli för kallt.  

Norska turisttillströmningar

Orter i Norge där turisttillströmingen är som störst är bl.a Oslo som är landets huvudstad. Trondheim, Bergen och Tromsö samt gulliga Stavanger får sin årliga dos av turism, de också. Det finns ingen direkt storstad i Norge, men det är också det som ger landet sin ”lågmälda” charm. Här finns inga viktigpettrar och skrytsamma städer, utan bara ett skojfriskt naturfolk som bygger sina   städer på kärleken för sitt eget land.  

Sagan om Nya Zeeland

För många kanske Nya Zeeland är ett av sakerna att bocka av innan man blir för gammal för att resa. Ett drömresmål som möjligtvis bara får upplevas en gång i livet på grund av att det ligger så långt bort. Är du väl på Nya Zeeland så är det troligt att det känns som om du befann dig i Sagan om Ringen vilket är inte konstigt då filmerna spelades in här. Den helt sagolika naturen på Nya Zeeland gör landet till ett av de mest inflytelserika inspelningsplatserna i världen. Landet består av flera öar med Nordön och Sydön som huvudöar och är känt för sina snötäckta berg, öken, palmklädda stränder och grönskande skog med lummiga hedar. Välkommen till Bilbos land!  

Turista i Nya Zeeland

Nya Zeeland är landet för backpackern som vill vandra och utforska, men en backpacker av den kanske lite mer lyxiga varianten. Men till Nya Zeeland kan du även komma för en helt vanlig solsemester, skidsemester eller för att bada hälsobad. Många turister åker även hit på grund av sportsliga arrangemang, då det utövas många extremsporter i landet.  

Nya Zeeland under den bästa tidpunkten

Sverige ligger på totalt motsatta sidan av jordklotet i jämförelse med Nya Zeeland och det innebär att deras årstider är lika motsatta. De nya zeeländska sommarmånaderna varar april-november, vilket gör det till den bästa tiden att åka hit. Dock går det lika bra att åka året runt, beroende på aktiviteter.  

Nya zeeländska turistsamlare

Här följer ett axplock av städer och områden att inte missa!  
 • Auckland – den största staden
 • Rotorua – staden med de heta källorna
 • Queenstown – kom hit om du vill utöva extremsporter!
 • Otago och Stewart Island – området för dig som söker efter unika djur och naturupplevelser
Tulpanernas och träskornas land Nederländerna är ett pyttelitet land och platt som en pannkaka. Men den vackra och öppna naturen talar för sig själv och städerna är mer än välkomnande. I Nederländerna får du vara dig själv då acceptans och tolerans är två nyckelord. Det är också ett land som trots sin ringa storlek har olika regioner och städer med egen karaktär. Flandern, Amsterdam eller Haag – du lär bli positivt överraskad av de alla.  

Turista i Nederländerna

Weekendbesök eller en lång cykelsemester får sammanfatta den optimala turismen eller resan i Nederländerna. Det är ett land som är oerhört enkelt att ta sig fram i med hojen, så packa ryggsäcken och tältet och trampa på! Till städerna åker du en helg för att äta gott, ta dig fram på kanalerna eller supa in den underbara blomdoften. Ännu ett tips är att bila ned då färden inte lär bli speciellt långrandig.  

Bästa tiden i Nederländerna

Till städerna är den bästa tiden april – augusti och för en cykelsemester på landsbygden är sommarmånaderna juni – augusti bäst lämpade. Vintern kan bli rejält regnig och obehaglig, men det är givetvis upp till dig när du vill åka.  

Nederländernas huvudorter

Amsterdam kommer först i tankarna när man nämner Nederländerna. Det är en gullig och rolig stad med många överraskningar att bjuda på. Rotterdam, Den Haag med Europadomstolen, samt Eindhoven, Utrecht och Maastricht har satts på kartan av många turister som semestrat i landet. Glöm heller inte att åka ned till Flandern och den underbara staden Antwerpen som är Centraleuropas modecentrum näst efter Paris.   Du ska dock inte begränsa dig till de större städerna, då Nederländerna är fullt av små charmiga orter att stanna till på med cykeln eller bilen. Det är bara att ryckas med!  

Nepal – se världen från ovan

Nepal är det andliga landet dit människor vallfärdar för att komma underfund med sitt undermedvetna, uppleva naturen och växa som människa – kanske göra en omstart i livet. Landet Nepal har också kallats för ”världens tak” eftersom den stora bergskedjan Himalaya som inkluderar Mount Everest, världens högsta berg, ligger där. Nedanför de 7 underverken, det vill säga världens 7 högsta bergstoppar, breder risfälten ut sig och bjuder på vandringar, exotiska djur och tempel. De uråldriga traditionerna är också alltid närvarande.  

Vad betyder en semester i Nepal?

Till Nepal kommer man inte bara för att lära känna sitt inre jag, utan också för att uppleva skyhöga och ibland livsfarliga äventyr. Du som älskar faror har därför hittat till rätt plats på jorden. Du gör rätt i att boka en paketresa till Nepal, kanske en äventyrsresa med en lyrisk grupp. Dock går det även att komma till Nepal som backpacker och se vart dagen tar dig.   Det talas 31 språk i Nepal, eftersom landet består av så många uppblandade religioner och folkslag. Att göra sig förstådd är därför inte alltför lätt.  

När är bästa tiden att åka?

Till Nepal brukar de flesta åka under vintern eller vårvintern, alternativt under hösten fram till december. Under sommaren strilar regnet ned och kan bidra till en tristare vistelse. Är det glaciärer och bergsklättring som lockar mest, ska du veta att det är som kallast i januari, så var väl förberedd på kyla.  

Platser i Nepal som domineras av turismen

Huvudstaden Katmandu hör till favoritresmålen. Självklart behöver vi inte tillägga att Himalayas berg drar till sig fenomenalt mycket uppmärksamhet också. Glöm för all del inte bergsmassivet Annapurna. Städer att upptäcka utöver huvudstaden är Janakphur, Pokhara och Patan.  

Mongoliet – annorlunda med orörd natur

Andligt, mystiskt och vackert – det är tre ord som kan sammanfatta Mongoliet. Mongoliet är ett mycket speciellt land, med traditioner och hantverk som inte kan upplevas någon annanstans. De vidsträckta stäpperna, klostren och tempelbyggnader i snöskrud, klara insjöar och kärleken till ridsport är något du kommer bli varse om när du kommer dit.   Landet är delat i olika typer av naturlandskap.  
 • Öken
 • Stäpp
 • Bergstäpper
 • Bergskog
 • Halvöken

Typ av turism i Mongoliet – packa ryggsäcken och lev nomadliv

Mongoliet består till större delen av nomader, även invånarna själva. Det är ett land med många olika områden och natur som bör ses i sin helhet. Du lever således bäst som en backpacker. Är det storstadslivet du är ute efter är Mongoliet förmodligen inte din grej. Mongoliet är verkligen ett land där du vill komma befolkningen in på livet så mycket som möjligt. Ett tips är också att du åker ut i vildmarken och bekantar dig med en tvättäkta mongolsk familj och får se deras fantastiska prydnader, kläder och kärlek till djuren och naturen.  

Bästa säsongen

Åk till Mongoliet mellan maj-oktober. Ska du till den norra delen där det är kallare passar juli månad bättre. Tänk på att norra Mongoliet angränsar till Ryssland där det ofta är kyligare, medan södra delen tittar mot Kina där det är varmare.  

Mongoliets måsten för turister

Huvudstaden heter Ulaanbaatar och är en sevärdhet, inte minst för festivalerna fyllda av hästar, traditionella spel och blommor. Här kan du verkligen uppleva mongolska sedvänjor i sitt esse såsom Naadamfestivalen. I övrigt är Mongoliet ett naturland med den kända Gobiöknen i söder – ett land där en turist kommer att bli berikad och begeistrad oavsett var han eller hon åker.  Malta anses vara den sydligaste staten i Europa, med en mix av Nordafrika och Europa i en härlig blandning. Det är en ögrupp beståendes av Malta, Gozo och Comino men även ett mindre antal småöar där ingen ännu bosatt sig. Malta är också känt som ett skatteparadis och ett spelmecka då många casinon har startat upp just här. För soldyrkare har Malta länge varit ett säkert kort med sitt ljusblå vatten, sina himmelska dykningsmöjligheter och sina vackra historiska byggnader.  

Vad utmärker Malta?

Visste du att ett flertal filmer och serier spelats in på Malta? Det beror på att naturen är mycket speciell med en del karga områden, lummiga vingårdar och fantastiska vandringsleder. Dessutom daterar många sevärdheter från riddartiden vilket gör att många filmer som ska utspela sig i förhistorian eller under medeltiden tar plats just här. Malta är också mycket majestätiskt på grund av de paradisiska stränderna och de unika klipporna som skänker personlighet till ön.   Valletta är öns huvudstad och har mycket kultur och shopping att erbjuda, men vill du se ännu mer historia ska du bege dig till Mdina eller Sliema. Är det casinospel är St Julians ett bra val. Som du själv kan se är Malta därmed en stat för alla smaker och behov. Hit kommer charterturister för att sola och bada, dykare som vill utforska det som gömmer sig under ytan, spelare för att testa sin lycka på spel, rika personer som vill bosätta sig och göra affärer samt pensionärer som vill slå sig till ro på ålderns höst.  

Bästa säsongen för ett Malta-besök

Till Malta kan du faktiskt åka under hela året. Tänk dock på att november kan bli en regnigare månad än övriga månader. Sommaren kan bli väldigt het så en vistelse under försommaren eller sensommaren kan vara en bättre idé. För dig som vill dyka är dock augusti allra bäst, då är badmöjligheterna som störst.

Madagaskar – världens 8:e kontinent

Vill du åka långt bort till en främmande värld, en annorlunda kultur och se exotik i sitt esse? Då är  Madagaskar en självklarhet. Det har kallats världens 8:e kontinent på grund av den extremt ovanliga floran och faunan här. Saker och varelser du ser på Madagaskar stannar alltså på Madagaskar och därför är det så värdefullt att hinna se denna mytomspunna ö, som till och med har en tecknad film dedikerad till sig, åtminstone en gång i livet.  

Som turist på Madagaskar

Backpacker eller med en äventyrsgrupp – turismen i Madagaskar är som bäst när du suktar efter äventyr. Boka en paketresa med alla utflykter och dagsresor inkluderade eller ta dig fram på egen hand. Läs dock på om seder och traditioner då kulturkrockar annars lätt kan uppstå.   Ett tips är att boka en lång resa om du vill se hela huvudön då landet är oerhört stort. I annat fall är det bättre att du koncentrerar dig på en viss del.  

Den bästa säsongen för en Madagaskar-resa

Då Madagaskar ligger på södra halvan av jordklotet och dessutom långt ned, så är årstiderna annorlunda än våra. Den svalare säsongen inträffar mellan april-november och har en genomsnittlig dagstemperatur på ca 25-26 grader. Under april har turistsäsongen ännu inte satt igång riktigt ännu, så du som vill lära känna lokalbefolkningen ännu mer, har chansen nu.  

Städer och platser att lägga på minnet

Huvudstaden Antananarivo har massor att erbjuda och lite udda upplevelser om vi ska vara riktigt ärliga…Andra stora städer är Antsirabe och Toamasina. Paradisön Nosy Be sägs vara världens 8:e vackraste. Hit anordnas både utflykter och längre vistelser för turister.  

Lyx på alla vis i Luxemburg

Det lilla, lilla landet och monarkin Luxemburg gör skäl för sitt namn. Det finns mycket som förknippas med deluxe och flärd och landet är även känt för att vara ett litet skatteparadis. Luxemburgs huvudstad heter också den Luxemburg, och den är fullmatad med sevärdheter, pampiga byggnader och mysig atmosfär. Trots den lilla ytan är Luxemburgs natur värd att vistas i, eftersom en stor del utgörs av grönskande skogar och floder som löper kors och tvärs där medeltida borgar och slott tittar fram bakom trädkronorna. Det är med andra ord ett perfekt land för att både hitta på naturaktiviteter, berika sitt kultursinne och leva livet i staden.  

Bästa turismen

På grund av att Luxemburg är så ”liten till växten” så är det ett fantastisk tillfälle att göra en weekendresa på tu man hand, själv eller med vänner. Det är också värt att basunera ut hur bra kollektivtrafiken och förbindelserna i landet är. Allt är handikappvänligt, funktionellt och bekvämt så att alla kan njuta av resan.  

Då njuter du som mest av Luxemburg

Luxemburg har ingen nämnvärd omväxling i sitt klimat eftersom det är så litet. Somrarna är ljumma och vintrarna milda. Det kan dock kännas fuktigt under vinterhalvåret och trots att husen är väl isolerade och komforten stor, så är det ändå skönare att vistas där på sommaren när temperaturen håller sig runt 25 grader.  

Städer i Luxemburg

Listan på storstäder i Luxemburg kan göras kort. Den viktigaste staden är Luxemburg och kort efter följer Dudelange, Differdange och Echternacht. Landsbygden är dessutom full av idylliska byar att stanna till i som turist.  Sugen på ett land i öst? Varför inte åka till guldkornet Litauen och upptäcka charmen med blandningen av nordiskt, europeiskt och österländskt. Bara på andra sidan Östersjön hittar du det här fängslande landet som bjuder på så många intressanta sevärdheter. I huvudstaden Vilnius väntar kulturupplevelser och mat av bästa slag, medan Kaunas, den lilla industri- och hamnstaden, har gamla anor och ett intressant förflutet med flera av Europas länder.  

Varför ska du resa till Litauen?

Litauen är det största baltiska landet och nås lätt via flyg eller båt över Östersjön. Man kan säga att om du pekar rakt österut från Skåne så kommer du direkt till Litauen. Det är också intressant att just det här landet räknas som Europas medelpunkt. Den exakta mittpunkten är utmärkt strax utanför huvudstaden Vilnius och har blivit en viktig sevärdhet.   Till Litauen kommer framför allt weekend-turister men även vandrare och naturmänniskor som vill upptäcka skön natur med fina omgivningar på landsbygden eller utanför städerna. Eftersom städerna präglas av ett rikt kulturliv är det också många historieintresserade som vill besöka Litauen. Just kultur hör till en oerhört väsentlig del av det litauiska samhället, det märks bara på huvudstaden som faktiskt är satt på UNESCOs världskarta. Runt om i landet ligger också många borgar och slott inbäddade i lummigheten, väl värda ett besök.   Några litauiska städer att rekommendera:  
 • Vilnius
 • Kaunas
 • Klaipėda

När ska du åka hit?

Hela året är bra för ett besök i Litauen, men under vintern då landet ligger vid havet kan det bli extra kallt och blåsigt. Vår och sommar hör till favoritsäsongerna för folk att komma hit, men visst är även december med julmarknaderna och belysningen värt att se. Fördelen är att klimatet är precis detsamma på alla orter i hela landet så du kan åka överallt under sommaren och mötas av ungefär samma väder.

Lettland – som Sverige men ändå inte…

Lettland har mycket gemensamt med Sverige. Det är förmodligen det mest populära landet bland de baltiska staterna har länge varit ett underskattat turistmål – men har dock på senare år hamnat i rampljuset och lockat över allt fler turister. Mycket känns skandinaviskt som klimat, natur och de många sjöarna, floderna och bäckar små, och letterna själva är lika förtjusta i sina lantställen som vi svenskar är i våra. Mycket av landsbygden känns sagolik och målande vacker medan storstaden har fått alltmer puls. Det är svårt att beskriva Lettlands skönhet med ord, så det bästa du kan göra är att åka dit!  

Med kryssning till Lettland

Det går hur bra som helst att flyga till Lettland och ta en weekendresa till huvudstaden, men de flesta tycker nog ändå att båten tvärs över Östersjön är mer angenäm och festlig på alla sätt och vis. Det gamla traumat med Estonia är nu som bortblåst och med de säkra färjorna Tallink Silja Line eller Stena Line är du där på ca 17 timmar. Ta gärna med bilen och se dig omkring i Lettland så mycket du kan. Du lär inte ångra dig!  

Bästa tiden

Den finaste tiden i Lettland upplever du mellan juni och augusti. Då är värmen som härligast, du kan bada vid kusten och samtidigt göra upptäckter och roadtrips. Vintern kan bli snöig och kall.  

Lettiska städer

Riga faller sig som en självklarhet att se först. Det är en gemytlig stad med gulliga hus och många färger. Jurmala är staden som ser ut som om du skulle ha hamnat i en värld skapad av Astrid Lindgren och lockar massor av besökare varje år.  Nordkorea – kanske ett av världens läskigaste länder att sätta sin fot i men samtidigt en sluten diktatur som faktiskt får runt 5000 turistbesök varje år. Att resa till Nordkorea sker med grundlig planering och respekt för landets ideologi och det är också på egen risk som du åker dit då UD varnar för en tripp. Om du emellertid vet exakt vad som gäller då kommer en resa till Nordkorea berika dig med upplevelser som få har fått vara med om.  

Nordkorea – vacker natur och stor potential som gått om intet

Det finns enormt mycket man skulle kunna satsa på i Nordkorea. Landet har magisk natur med höga berg, vackra risfält, grönskande körsbärsträd och klara sjöar. Men bakom denna kuliss av skönhet döljer sig ett hjärntvättat folk som svälter och en rotad regim som aldrig tycks störtas. Landet har de mest bisarra reglerna och du kan få dödsstraff om du inte följer dem. Nordkorea har en genuin själ men den är gömd bakom kommunistiska tankar, gråa städer, fattig landsbygd och en icke-existerande kommunikation med omvärlden.  

Som turist i Nordkorea – håll i hatten!

Att turista i Nordkorea kan du inte med charter, backpacking, tågluffande eller lyxshopping. Nej, till Nordkorea får du bara komma om du reser med researrangör, följer i guidernas fotspår med hård övervakning, och visar djup vördnad för landets ledare. Du kan göra rundresor i Nordkorea men allt kommer att vara tillrättalagt och vinklat för att ge en perfektionistisk bild av landet. Du kan således inte göra något på egen hand.  

Viktiga stopp i Nordkorea

 • Huvudstaden Pyongyang står förmodligen högst upp på listan
 • Den forna huvudstaden Kaesong
 • Hamnstaden Nampo
 • Sinŭiju på gränsen till Kina
 • DMZ, No Man’s Land mellan Nord- och Sydkorea. Extremt farligt men ack så intressant!
Italiens sköna land får de flesta att känna romantiska vibbar och ljuva förnimmelser bara de hör namnet. Maten, naturen, stränderna, språket, folket och livsglädjen gör Italien till ett av världens mest besökta och älskade länder för turister. Dessutom… med sin kultur, sin historia, sin arkitektur, sitt mode och sin konst får Italien toppbetyg både vad naturupplevelser och stadsbesök beträffar.  

Som turist i Italien

Åk till Italien på en weekend och titta på Rom, Venedig eller Milano – eller ta en bilsemester i Toscana eller runt Gardasjön alternativt Comosjön och hoppa från den ena pittoreska orten till den andra. Oavsett om städerna är små eller stora så lär du bli charmad av de alla. Visst kan du åka på charter till Italien men landet måste bara upptäckas allteftersom du är där, så stanna för Guds skull inte på ett ställe. Ett bra tips är att hyra ett hus eller lägenhet med pool under några veckor och rå om dig själv. Det behöver faktiskt inte bli så dyrt som du kan tro.  

Bästa tiden att se Italien

Vintern kan vara fuktig och kall i norra och mellersta Italien, så den bästa tiden är vår, sommar eller tidig höst. Under sommarsäsongen tenderar vissa orter att bli överhopade av turister, så vill du vara lite mer avsides och ifred så kan det vara en idé att åka på andra tidpunkter än högsäsongen i juli-augusti.  

Italiens gudomliga städer

Förutom olika regioner med landsbygd som också måste ses, så har Italien några städer som du inte får missa under din livstid:  
 • Florens för mode, kultur och shopping
 • Milano för shopping
 • Venedig eller Verona att åka på tu man hand med din älskade
 • Rom för att uppleva gedigen historia
 • Neapel för att smaka Italiens bästa pizza!

Tusen och en Iran

Den som vill uppleva österländsk kultur, öken, historia, stjärnklara nätter och fantastiska palats har sitt på det torra i Iran. Iran är inte ett stort turistland, vilket är lite lustigt då det ofta har titulerats som ”Gästfrihetens land”. Det vänligt sinnade Iran döljer många unika kulturskatter, god mat och intressanta aktiviteter för en turist som vill leva som en persisk prins. Sedvänjor och lagar ligger ibland långt ifrån de västerländska, så du bör läsa på vad som accepteras och vad som inte gör det. Det lär bli en sällsynt upplevelse, men mycket berikande.  

Bästa turismen i Iran

Det är relativt billigt att ta sig runt i Iran. Med det sagt är det kanske ändå inte det bästa landet för backpacker – åtminstone inte som kvinnlig rundresande. Vill du uppleva det moderna Iran ska du åka till storstäderna. Men den del av Iran som ligger allra närmast vår kultur är uppe i bergen där många vandrar. Här kan kvinnor åka skidor jämsides med män, sova tillsammans och klä sig precis som i Europa.   Den generella turisten som åker till Iran älskar historia och är nyfiken på andra civilisationer och levnadsvanor. Iran utgör verkligen hjärtat av den persiska kulturen och har massor av magiska platser som för dig långt tillbaka i tiden.  

Iran på våren och hösten

Iran är som svalast och skönast på våren och hösten innan den värsta hettan har rotat sig. Om det är skidåkning du vill åt, ska du givetvis åka under vintern.  

Iranska storstäder som drar alltfler turister

För historiefantasten bör städer som Shiraz och det uråldriga Persepolis besökas. Teheran som är Irans huvudstad anses av många som överbefolkad och lite smutsig men har många sevärdheter om man skrapar lite på ytan.  

Indonesien – upplev den yttre och den inre världens magik

Ett av få paradis på jorden – så skulle man kunna beskriva övärlden Indonesien med sina tropiska stränder, sin andlighet, sina luriga apor, sin mångfald, sina vulkaner och de magiska korallreven som för med sig dykning i världsklass. Indonesien är en smältdegel och en knutpunkt för nästan alla världens religioner och det är för övrigt bejakande av kulturen och förmågan att leva i nuet som med stor sannolikhet hör till indonesiernas kärnvärden. I Indonesien kan du studera människor, exotiska djur, olika tankesätt och livsöden, bada på pudervita stränder och gå genom den orörda regnskogen. Vad mer finns att begära?  

Rekommenderad turism

Backpackers och surfare, se hit! Här har ni er chans att se en unik värld genom att ta en moped och köra runt, vandra i regnskogen, surfa på skyhöga vågor och utforska städerna. För dem som är lite mindre vågade så finns det äventyrsresor att boka där en mängd utflykter och aktiviteter ingår i grupp.  

Bästa tiden att åka runt i Indonesien

Indonesien har en regnperiod och en torrperiod och den sistnämnda är den bästa för en turist som helst vill undslippa hällregn. Mellan april och september råder det torka och det är också då det är som vanligast att hitta solbadande turister på stränderna eller i de porlande vattenfallen i regnskogarna. Dock ligger temperaturen runt 30 grader året runt så för dig som vill åka i midvintertid; värmen är lika påtaglig då!  

Städer att besöka som turist

De tre öarna som är mest upptagna av internationellt besök är Bali, Sumatra och Java.   Huvudstaden Jakarta hör till en huvudattraktion och det gör även städer som Surabaya och Bandung. Bästa surfparadiset hittar du i Lombok.  

Ungerns typiska särdrag

För en resenär är Ungern ofta förknippat med stark kultur, termalbad, goda bakelser och de historiska förbindelserna med Österrike. Ungrarna håller hårt på sina traditioner och är mycket nationalistiska – så mycket att de har fått fler än ett höjande pekfinger från EU. Man kan samtidigt förstå att de värnar om sitt, de har lyckats producera genier som Liszt och Bartók, har åstadkommit mästerliga byggnadsverk och gått igenom tuffa krig och konflikter i historien. Hur som helst är Ungern idag en nation som har mycket att erbjuda för en nyfiken turist, speciellt om du är ute efter skönhet och historia.  

Turisten som lockas till Ungern

Till Ungern är det vanligast att åka på en weekendresa för två, en familjeresa för att lära barnen kultur eller kanske som ett land att stanna till på som genomreseland. Många som bilar eller åker tåg i Centraleuropa väljer att stanna till i Ungern och bli begeistrade. Landets starka kultursjäl gör att det är svårt att inte bli förälskat i detta land oavsett vilken politisk inställning man har.  

Bästa tiden att åka

Ungern kan bli väldigt kallt och rått på vintern. Välj hellre att åka under våren eller försommaren för att gå omkring och njuta av matmarknaderna och kaféerna, shoppa, ta en vildhästsafaritripp eller åka båt på Donaufloden. Dock kan de händelserika och upplysta julmarknaderna vara värda att se under december.  

Ungerska guldkorn för turister

Den allra första staden som kommer ta en turist med storm i Ungern är Budapest. Termalbaden, arkitekturen, musiken, kaféerna och gränderna är proppfulla med idyll.   Åk till näst största staden Debrecen och upplev de närliggande och imponerande stäpperna.   Ta också en tur till kulturhuvudstaden Pécs och Kecskemét som är urtypen av ursprunglig ungersk skönhet.  

Haiti – sammanflätade livsöden och naturrikedomar i en härlig fransk kreolsk mix

Vad tänker du på när du hör Haiti? Kan det vara kreativiteten hos befolkningen, den intressanta accenten, det bergiga landskapet eller fronderande flodbäddar? Haiti är en ö i Västindien som både är präglat av livsglädje och tragik. Den blev hårt drabbad naturkatastroferna för några år sedan som ödelade stora delar av landet och som krossade hjärtat på både boende och oss som nåddes av nyheterna på tv. Många menar att Haiti är en bevarad hemlighet; ett land som har massor att erbjuda men som på grund av fattigdom inte har fått chansen att visa upp sig från sin bästa sida än. Det kan du ändra på, genom att åka dit och smaka på den fransk kreolska kulturen, den underbara maten, dansen, konsten och den storslagna arkitekturen.  

Turism – inget land för ensamvargar

Det måste ändå nämnas; UD har avrått från resor till Haiti många gånger på grund av fattigdom, misär och kriminalitet. Men landets livfulla leverne, festivaler, nattliv och naturskönhet bör verkligen upptäckas så att Haiti kan återfå sitt goda rykte. Du som åker hit bör dock inte åka på egen hand utan i organiserad gruppresa eller med vänner. Ska du åka ensam bör du vara mycket påläst om var, hur och när du bör åka.  

Bästa tiden

Haiti är som finast året runt rent temperaturmässigt. Men för att undvika orkansäsongen som ibland kan vara riktigt tuff, bör du vara där mellan december och april.  

Haitis måsten

Port-au-Prince är huvudstad och en populär ort med många barer, god mat, kolonialarkitektur och inspiration. Öarna Ile-à-Vache och Hispaniola (Hispaniola hör delvis till Haiti)  ger en ledtråd om att turismen snart kan komma att dra igång sakta men säkert på Haiti.  

Greklands karaktäristiska drag

Grekland är ett stort turistland och dessutom en nation med en stor historik. Mycket av det vi anser viktigt i dagens samhälle och det vi lärt oss mycket av är sprunget ur grekisk filosofi, demokrati, deras mytiska berättelser och till och med en stor del av sporten. För turister är Grekland dock främst förknippat med sol, öluffande och kristallklart vatten från 3 olika hav – och när man blir trött på solbadande står gamla tempel, amphiteatrar med tragedi & komedi samt underbara fruktodlingar och väntar. Grekland är såväl ett semesterland som en grund för politik, kultur och litteratur och är således ett mycket intressant land att besöka ur alla perspektiv.  

Bästa planen för att turista i Grekland

Till Grekland kan du åka charter eller reguljärt och ta dig fram som du vill. Eftersom Grekland består av så många öar och ögrupper tycker många det är skönt att åka från den ena ön till den andra, medan andra väljer att hålla sig på en stor ö som t.ex Kreta, Rhodos eller Korfu. Det grekiska landskapet består annars av nästan 80 % berg (varav gudaberget Olympen är det högsta), så vandringar och besök i bergsbyar hör till vanligheterna om man vill aktivera sig på semestern. Dock får du inte glömma storstadsbesöket i det mytomspunna Aten där du i stort sett kan känna de grekiska gudarnas vingslag från forna tider.  

Bästa tiden att åka till Grekland

Sommaren eller försommaren samt tidig höst är turistens bästa tidpunkt att vistas i Grekland. På vissa håll i landet kan temperaturerna krypa nedåt på vintern och det kan bli ordentligt kallt. Sommaren kan dock bli het men vistas du på en av öarna brukar du alltid känna av en liten skön bris.  

Tyskland – både städer och landsbygd

Tyskland är ett land som kommit mer och mer när det gäller turism. Det förträffliga läget i Centraleuropa gör det lätt att ta sig till kringlinggande länder. Tyskland är också ett intressant land att besöka, eftersom allt inte är centrerat till några få storstäder. Landsbygden är lika levande och viktiga för resten av landet som städer som Berlin och Hamburg.  

Turista i Tyskland

Du har mycket att välja på under en resa till Tyskland. Många tycker att en weekend-resa med shopping som huvudsyssla kan vara kul i städer som Berlin, München eller Frankfurt. Tyskland har också en hel del mässor som bil-, båt- och tygmässor samt mat- och dryckesfestivaler som Oktoberfest. Att resa till Tyskland i affärer är också vanligt förekommande. Tågluffa runt i landet som backpackers är en alternativ idé till helgtripper, eftersom det finns så mycket att se. Förbindelserna fungerar dessutom oerhört bra och hotell är ganska billiga samtidigt som rummen och frukostarna är över förväntningarna.  

Bästa tiden att resa till Tyskland

Det kan bli ganska kyligt på vintern i Tyskland, även i Bayern som är mycket bergigt. Bästa tidpunkterna att resa till Tyskland är vår, sommar och höst. Det finns dock få sjöar och badmöjligheter i Tyskland, om du inte vill trängas med mängder av folk på så kallade Badeanstalten. Att göra upptäcktsfärder är således ett bättre alternativ, när vädret inte är för varmt.  

Största turistorterna i Tyskland

Berlin, Hamburg och München får många turister årligen, men även städer som Lübeck dit svenskar åker över för att shoppa, är heta resmål. Prova även modemedvetna Düsseldorf, charmiga Heidelberg, kulturella Dresden, mångsidiga Frankfurt samt Köln med sin stora domkyrka.  Det hörs ljuv musik i öronen för den som hör Frankrikes namn uttalas. Frankrike är inte bara modets centrum och meckat för kultur, konst och design, utan även ett land som bjuder på turism i världsklass. Till Frankrike kan du åka en weekend för att se Paris eller Nice, du kan ta en husbilssemester och se hela landet i flera veckor, du kan ta en skidvecka i alperna eller åka på matlagningskurs i Provence. Finns det något som inte är möjligt i Frankrike?  

Frankrikes många ansikten för turister

Det är Frankrikes mångfald och ombytliga natur som gör att du kan bli fast här. Många som besöker landet väljer att sedan köpa hus här då de faller pladask för landet. Storartad arkitektur, höga och snötäckta berg i Auvergne-Rhône-Alpes, Rivieran och lyx i söder, lavendelfält i Provence, skönhetsön Korsika, surfing i Biarritz, kultur och mode i Paris, underbar havsbris i Normandie och Bretagne och olika vindistrikt i Bourgogne och Bordeaux med mat som inte går att smaka någon annanstans. Du blir aldrig trött på La France!  

Bästa tiden att besöka Frankrike

Åk till Frankrike när som helst under året. Det är fritt fram för skidåkning under januari – mars, solsemester på Rivieran eller Korsika är skönast från maj – september, cykelsemester i Provence rekommenderas på våren och sommaren, och en tripp till Paris är underbar under vår och höst innan det blir för kvalmigt eller för kyligt.  

Franska turistdestinationer

Frankrike har många inbjudande städer. Besök huvudstaden Paris, stanna till i textilstaden Lyon, shoppa i St. Tropez, smaka senap i Dijon, spela på casino i Deauville, gå på marknad i Aix-en-Provence eller se skådespelet med ebb och flod i St. Malo. Listan kan göras hur lång som helst.  Vår lillebror Finland som en gång var förenat med Sverige har nu brutit sig loss och bildat sin egen kultur och folklore. Idag är Finland ett attraktivt resmål för den som vill åt fantastisk shopping, bastubad och minnesvärda naturupplevelser. Eftersom mycket av Sverige fortfarande finns kvar bakom kulisserna, så känner många svenskar sig extra hemmastadda i Finland.  

Den typiska turismen i Finland

Med en snabb båtresa eller ett flyg på bara någon timme kan du njuta fullt ut av huvudstaden Helsingfors eller resten av Finland. Väl på plats har du möjlighet att utforska landet på eget bevåg och det är det många som gör. Det vanligaste är att ta båten över Östersjön och stanna en eller två dagar i t.ex Helsingfors, medan andra dröjer sig kvar och tar sig vidare med tåg eller bil. Campa, gör en road trip, ta en kort weekendresa eller boka stuga i den finska skärgården – valet är ditt!  

Finland i ett nötskal

Hur kan Finland klassificeras? Det första man förmodligen tänker på är naturen, sjöarna och skärgården, ungefär som vi tänker på vårt eget land Sverige. Det som dock finnarna har lite ensamrätt på är de sköna och skräddarsydda bastustunderna som kan avnjutas både i städerna och ute i skärgården, den finska tangon, den toppklassiga inredningen och de många brunbjörnarna du faktisk kan åka ut och se på en björnskådningstripp. Lägg till de trendiga drinkbarerna så har du Finland i ett nötskal.  

Bästa tiden i Finland

Finland är mycket kallt och snöigt om vintern. Bästa tiden för att kunna gå omkring och göra utflykter, är på sommaren.  

De största turistorterna

Helsingfors utgör ”huvudattraktionen” i Finland, men Åbo och sköna Åland kommer inte långt efter. Alla destinationer nås från Sverige med båt.  

Fiji – en bit av paradisets lustgård

Fiji har ofta fått ett rykte om sig att vara australiensarnas semestermotsvarighet till européernas solsemestermål som Mallorca eller Kanarieöarna. Dock är det inte fel att säga att Fiji är en aning vackrare, åtminstone i våra ögon. Fiji är en hop med öar som ligger i Söderhavet och naturen här är så vacker att det har blivit inspelningsplats för flera filmer som ser ut att ta plats i paradiset. Vattnet kunde inte vara klarare och strändernas vita sand kunde inte bländat mer. Kort sagt, Fiji är porten till himlen för en turist som saknar sol och bad och blå laguner.  

Fiji för soldyrkare, älskande par och naturfrälsta

Kombinationen av sol, hav, natur, exotiska fiskar och romantiska solnedgångar gör Fiji till ett bombsäkert val för bröllopsresor och romantiska get-aways. Du kan hyra din egen lodge på vattnet, äta gott i de fina restaurangerna och ö-luffa till obebodda öar. Den jungfruliga naturen bäddar också för en del äventyr och aktiviteter att roa sig med.  

Bästa tiden att åka till Fiji-öarna

Till Fiji kan du åka året runt. De flesta brukar dock att flyga dit mellan april och oktober när temperaturerna ligger runt 27-28 grader.  

Turisternas favoritöar

Fiji består helt och fullt av öar (närmare bestämt 322), varav två räknas som de största och tar emot flest turister. Det finns även andra öar som dock är lite mindre i storleken men lika attraktiva att åtminstone se för en dag eller två. Här listas Fijis mest populära öar.  
 • Viti Levu med huvudstaden Suva
 • Vanua Levu
 • Taveuni
 • Yasawa Islands
 • Mana Island

En presentation av Egypten

Faraonernas land och riket med de häpnadsväckande pyramiderna har en anrik historia där mycket av den kunskap vi har idag, började. Men Egypten är inte bara lyxiga gravkammare och balsamerade mumier från faraonernas och Cleopatras era. Här finns även fantastiska stränder och vattnen att dyka i. Här ges också tillfällen att i stort sett varenda dag ta en sväng på de många bazarerna och kryddmarknaderna, röka shisha-pipa, rida kamel i öknen och umgås med lokalbefolkningen.  

Som turist i Egypten

Turistar du i Egypten kommer du uppleva det nutida Egypten simultant med det forna landet. Det är också det som gör Egypten så genialiskt som semesterdestination, eftersom du reser i tiden trots att du alltid upplever nuet. Här kan charterresenärer som gillar sol, dykvatten och strandpromenader komma och njuta.   Den andra typen av turister som beger sig till Egypten är ofta reguljärt resande människor som vill se olika sidor av hela landet och boka impulsiva dagsutflykter till pyramiderna eller kanske dra ut en sväng i Saharöknen och leva som Aladdin eller de tre vise männen. Vilken typ av reseform du än väljer så är det troligt att äventyren väntar runt hörnet.  

Egypten under den bästa säsongen

Undvik den hetaste tiden, det vill säga juni-augusti. Boka istället en resa i april eller oktober, alternativt under högsäsongen som varar under december-januari.  

Kända charterdestinationer / städer att upptäcka

Kairo är en viktig stad och dessutom huvudstad i Egypten. Staden Luxor var faraonernas hemort och är ett av de egyptiska måsten när du är här.   Kända charterdestinationer i Egypten är listade nedan.  
 • El Gouna
 • Soma Bay
 • Hurghada

Dominica – den fattiga ön mittemellan Guadeloupe och Martinique

Har du letat och letat efter ett udda semestermål i Karibien utan att kunna besluta dig, då kan du kalla in jakthundarna – jakten är över, du åker till Dominica! Till skillnad från många andra turisttäta och ganska välbärgade öar i Västindien, är Dominica en fattig ö som länge levt på bananodling och som kan uppfattas lite som en ytterlighet. Men det är just det som ger ön dess charm. Naturen är dock inte alls sparsmakad och du kan uppleva äventyr och ljuvliga stränder här också. Vackert belägen mellan Martinique och Guadeloupe gör att du även kan kryssa mellan de tre öarna och se skillnaderna med egna ögon.  

För turisten

Båtluffa eller lev livet som äventyrare. Ska det vara ytterligheter så ska det! På Dominica är det fart och fläkt som gäller i den frodiga naturen med orörd mark och inaktiva vulkaner, valar och kaskelotter. Dominica är inte lika turisttäta som sina kusiner, vilket gör att du har mer ställen att utforska utan att känna att du befinner dig i en exploaterad miljö.  

Bästa tiden på Dominica

Under vinter och vår gör sig Dominica som bäst. Högsäsongen börjar i mitten av december och fortsätter inpå maj månad. Som du vet är Västindien drabbad av stormar och orkaner under sommar och höst och därför är vintern bättre. En stor karneval hålls i februari/mars och en stor kreolsk musikfestival infaller i slutet på oktober.  

Dominicas största sevärdheter

Roseau är huvudstad och viktig att se om du är turist. Portsmouth är charmknutten och en mycket genuin stad. Nationalparken Cabrits är som klippt och skuren för äventyrslystna. Mero i väst är surfparadiset nummer 1. Boiling Lake är en het källa med drömska omnejder.  

Så kan du turista i Danmark

Vårt kära grannland Danmark må vara liten till växten men är fullspäckad med trevliga resmål och sevärdheter. Här är det lätt att resa runt eftersom allt ligger så nära. Att vara backpackers i Danmark är således en enkel match. Men Danmark bjuder även in till weekendresor likaväl som landet frestar med bilsemestrar med familjen. Danmark är platt som en pannkaka och därför lämpar sig cykling extra bra här.  

Så utmärker sig Danmark

Det platta landskapet, de ljuvliga sandstränderna som är perfekta för surfing, de söta husen och de totalt ca 500 öarna som landet är byggt på ger Danmark dess fina karaktär. Det mesta är  centrerat kring huvudstaden Köpenhamn, men det finns också en hel del andra orter att besöka. Den danska designen gör shoppingen utmärkt i landet och konst och arkitektur är också synonyma med dansk talang.  

Bästa tiden att besöka Danmark

Åk gärna till Danmark under senvåren, sommaren eller förhösten innan det blir för kallt. Även Köpenhamn på vintern kan kännas fuktigt och blåsigt, vilket gör att det är tufft att gå omkring.  

Danmarks turistsäkra orter

Köpenhamn är staden nummer 1 i Danmark och underbar att besöka om sommaren. Århus med sitt universitet är också att rekommendera, likaså det lilla, pittoreska Helsingör med Kronborgs slott som landmärke. Res även till Odense där man lever på marsipantillverkning, till Roskilde för festivalsugna samt till Skagen om du är ute efter det magiska ljuset och de små samhällena där konstnärerna ställer ut sina verk. Att semestra i Danmark lämnar ingen turist oberörd.  

Medelhavets tredje största ö med många influenser

Cypern är Medelhavets tredje största ö och är uppdelad på två delar, varav den ena är under turkiskt styre. Dessutom är det omtvistat huruvida Cypern är en del av Europa eller Asien. Cyperns historia är kantad av stormaktstyren, korståg med Rickard Lejonhjärta i spetsen och viktiga influenser från olika folkslag. Detta har lämnat efter sig starka spår som går att se som sevärdheter på ön än idag. Men för en turist är det också solen och de paradisiska stränderna som gör att flygen till Cypern går titt som tätt.  

En typisk och välkomnande charterdestination

Cypern är ett välkänt charterresmål sedan flera decennier och är ett alternativ för någon som kanske redan varit i Grekland och/eller Turkiet. Men Cypern kan lika gärna vara ett förstahandsval tack vare sin +300 soltimmar per år, sina 56 världsberömda sandstränder som t.o.m fått utmärkelser genom Blå Flagg och de arkeologiska fornlämningarna och gamla städer som faktiskt har över 9000 år på nacken. På Cypern kombinerar du strandhäng och historiska upptäckter – allt detta till rimliga priser och hos ett folk som är mer än vänligt mot turister.  

Bästa tiden att åka till Cypern

Du kan i stort sett åka till Cypern när som helst på året men mars-december lämpar sig bäst. Ön är ett solsäkert kort under årets alla månader.  

En turists lockelser

Upptäck huvudstaden Nicosia som dessutom sitter på rena kulturskatterna. Svenskar och andra resenärer brukar heller aldrig tröttna på mindre städer som Limassol med sina lyxkvarter och genuina gränder, samt Larnaca som bjuder in till fantastisk shopping.  

Kina – Lille David som blev store Goliat

Vem kunde ana för bara 30 år sedan att det fattiga Kina skulle bli ett av världens mest inflytelserika och ekonomiskt växande länder? Där är vi idag! Kina har fått en enormt kraftig tillväxt och därmed också kunnat satsa stort på turism, modernisera sina städer och landsbygd och bygga upp en global industri. Men bortser man från det är även Kina ett mycket vackert land med oslagbara sevärdheter som Kinesiska Muren, miljonstäder och detaljrikt hantverk som det kinesiska porslinet.  

Turismen i Kina

Turismen i Kina kantas av alltifrån affärsmän från hela världen till turister som åkt hit för att uppleva storstäderna och kanske till och med bosätta sig efter ett tag. Andra utgörs av backpackers eller äventyrare som kommit för att leta sig fram i detta stora land. Sedan har vi givetvis dem som är på genomresa och passar på att stanna till några extra dagar.  

Klimatförhållanden och den bästa tiden

Det finns egentligen ingen bästa tid att åka till Kina, folk reser hit året runt av olika skäl. Rent vädermässigt är bästa säsongen också varierande eftersom Kina är så stort till ytan att södra och norra delen skiljer sig nämnvärt från varandras klimatförhållanden. Rent generellt är mars till april eller september till oktober de säkraste månaderna till de flesta kinesiska destinationer. Åker du till Kina på vintern är de södra delarna att rekommendera.  

Kinesiska miljonstäder

Börja med att beta av huvudstaden Peking. Ta dig sedan vidare till städer som Shanghai som har blivit ett litet mini-Europa i Asiens folkrikaste land. Resan fortsätter till Hangzhou och Guangzhou. Ta händelsevis en avstickare till Hongkong som är en administrativ region i den södra delen av Kina.  

Chile – en het mix av natur, kultur och vin

Chile är ett av de sydamerikanska länder som inte anses lika korrupt som många övriga nationer på kontinenten. Det gör Chile till ett relativt säkert resmål för turister. En annan aspekt som lockar folk hit från alla världsdelar är att Chile med sin avlånga form bjuder på helt olika årstider beroende på om du är i norr eller söder.   Utan att överdriva är Chile förmodligen ett av de vackraste länder som existerar. Naturreservaten är mer än mäktiga, städerna färgglada och vildmarken mer vild än tam. Chile har också en 400 mil lång kustremsa, bergskedjan Anderna, vinplantager och den mest mystiska ön av alla öar på jorden – Påskön.  

Så turistar du i Chile

Chile är ett bra land att turista i. Här möts backpackers, grupper av äventyrsresenärer, stadsbesökare och framför allt – de som vill ta del av Chiles magiska landskap. En annan grupp som syns till i landet är vinkonnässörer och entusiaster. Chiles landsbygd är nämligen känt för sina många vingårdar som man kan åka runt och besöka. I Anderna kan du åka skidor i vintriga pister.  

Bästa tiden att resa hit

Vet du inte riktigt när det är som bäst att åka till Chile? Landet har sin vår under september och oktober och då blommar fruktträden hej vilt. Under den chilenska och solsäkra sommaren som varar september-februari kan du bada på stränderna och utforska städer.  

Chilenska magneter för turister

Huvudstaden Santiago de Chile är ett säkert kort om du vill uppleva chilensk stadspuls, kultur och konst. Det är inte för intet som det har kallats ”Sydamerikas Barcelona”. Valparaíso är också ett älskat turistmål, likaså Casablanca – Chiles vindistrikt och Punta Arenas fjordar som ligger i Patagonien.  Bulgarien är ett land som klättrar högre och högre upp på listan över nya soldestinationer i Europa.  När Italien och Spanien blir alltför dyra eller när du vill se något nytt istället för de vanliga chartermålen, är Bulgarien numera ett hett val. Det är ett land med sol, hav, berg och kulturella städer.  

Den bulgariska själen

Vin, själslig utveckling och kultur är synonymer med Bulgarien. Att det fortfarande är ett billigt land i Europa är det heller ingen som har undgått att lägga märke till. Här får du mycket för pengarna och kan gotta dig i livets goda på bästa sätt ändå. I städer som Sofia och Varna hittar du utmärkt shopping till rimliga priser, ett pulserande nattliv och härlig mat- och cafékultur. Andra städer bjuder på tusenåriga anor och medeltida skatter. Kort sagt är Bulgarien ett kontrasternas land som bör upptäckas snarast!   På kusten mot Svarta Havet finner du massor med vackra och kilometerlånga stränder sida vid sida med barnvänliga hotell och sjysta nattklubbar. Åk till soldyrkarnas reseorter såsom Nessebar, Albena eller det lite lugnare Balchik. Kombinera kulturupplevelser med granna naturäventyr på en och samma plats eller åk runt i landet med hyrbil eller buss och se alla hörn ur ditt perspektiv. I Bulgarien samlas både charterturister, barnfamiljer, backpackers, affärsmän och weekend-resenärer som vill fly vardagen i sitt eget land för ett par dagar. Och allt detta för en billig penning!  

Bästa månaderna i Bulgarien

Res till Bulgariens olika orter från juli till oktober. Då är du säker på att vädret är varmt och att soltimmarna är många, i alla fall i de flesta fall. Under vintern är det regnigt och kyligt. Olika orter bjuder på olika saker så läs gärna på om den ort du är intresserad av för att se när det är som bäst att ta sig dit och vad du kan förvänta dig på plats.

Bermuda – en triangel, coola shorts och ett paradis för seglare

I det finaste Karibien ligger ön Bermuda inbäddad bland vågorna, lite för sig själv. Även du som aldrig varit på ön förut känner säkert igen namnet på grund av att Bermudashortsen uppfanns just här. Ett annat ämne som prompt kommer upp när man talar om Bermuda är givetvis den mytomspunna Bermudatriangeln som ligger strax utanför ögruppen och som har givit upphov till många diskussioner om paranormal aktivitet. Men det som Bermuda främst vill visa upp är den karibiska kulturen, härliga stränder och ett av världens mest seglarvänliga vatten.  

En ögrupp gjord för vattenaktiviteter och kryssningar

Snorkla, dyk, åk båt eller bara koppla av på stranden. Det är några få aktiviteter som turister i Bermuda ägnar dagarna åt. Det finns också väldesignade golfbanor och intressanta platser, och den pyttelilla storleken på ögruppen gör att du kan åka runt och ta till dig väldigt mycket. Beställ en paketresa eller res dit på egen hand, kanske med en grupp seglarvänner, eller boka en kryssning.  

När ska man åka till Bermuda?

Det ljumma västindiska klimatet med en genomsnittlig temperatur på drygt 25-30 grader året runt, gör att det aldrig blir outhärdligt hett. Dock bör du undvika orkansäsongen som äger rum under sommaren och en del av hösten. Våren är den bästa tiden och högsäsongen för turister.  

Liten ögrupp – många sevärdheter

Bermuda har få städer; huvudstaden Hamilton är den största med flera viktiga landmärken. Saint George och Somerset Village är andra välbesökta orter, även om de må vara mycket små och pittoreska.  Belgien, eller konungariket Belgien som det också heter, är format och präglat av två folkgrupper –  valloner och flamländare. Det gör Belgien till ett rikt land rent kulturellt och även språkmässigt då både franska och holländska (eller flamländska om man ska vara petnoga) är de två officiella språken, med tyska som ett tredje språk då en liten grupp tysktalande också tar sig ton.  

Belgiska särdrag

Belgien är tätt befolkat och är multikulturellt. För längesedan var denna lilla nation en stormakt med många kolonier.   Naturen består av lågland, dock med bergskedjan Ardennerna i sydöstra delen av landet. I övrigt är Belgien känt för sin öl, sin fantastiska choklad, sina våfflor, sina charmiga stenhus och storartade byggnader i gotisk stil.  

Så turistar man i Belgien

Den klassiska turisten i Belgien har förmodligen även sett sig om i Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Nederländerna under samma resa eller möjligtvis tidigare. Många kanske inte tänker på Belgien som det första semestermålet om man inte har ett specifikt ärende dit, men de flesta turister blir väl på plats glatt överraskade. Belgien är ingen charterdestination utan lite av ett ”genomfartsland” som man kan fastna för och i samma veva eller i senare skede, välja att spendera sin semester i som backpacker eller weekend-turist.  

Bästa tiden på året att åka till Belgien

Det belgiska klimatet är typiskt kustklimat där vintrarna är milda och somrarna varma. Det är dock skönast på vår, sommar och höst att vistas där.  

Belgiens mest besökta platser

Belgien – ett litet land med mycket makt. Belgien är centrum för EU samt NATO då Bryssel inhyser EU-parlamentet och NATO:s högkvarter. Det är följaktligen mycket liv och rörelse i hela landet då dessutom det designcentrerade Antwerpen och chokladdominerande Bruges drar turisterna åt alla håll och kanter.  

Barbados – en bit av paradiset

Vem tänker inte på paradiset när man hör namnet Barbados? Barbados är en ö i Karibien som är oerhört tätbefolkad, och det är inte konstigt. Ön är så vacker att många kändisar och även folk från Amerikas och Storbritanniens överklass och jetset valt att köpa ett hus där. Den världsberömda artisten Rihanna är en av Barbados medborgare och föddes också på ön. För en turist är ön främst förknippat med lyxiga boenden, vita stränder, rom-drycken, grapefrukten som härstammar härifrån, rytmisk dans på barer och strandpartyn samt mängder av vattenaktiviteter i det alltid så badvänliga vattnet.

 

Upptäck Barbados som turist

På Barbados räcker det inte med att stanna några dagar. Det är för långt bort, för dyrt och för spännande för att avsätta mindre tid än en vecka. Minst 7-9 dagar behöver du på dig för att upptäcka allt både vad gäller stränder, städer och nationalparker. Du gör bäst i att reservera en paketresa via en researrangör för att pressa priserna, eftersom det annars kan bli dyrt. Väl på Barbados gör du rätt i att hyra en bil och köra runt på egen hand.

 

Den bästa säsongen

Den bästa tidpunkten att åka till Barbados är december-maj. Då har du undsluppit regnperioden och kan njuta fullt ut av sol och bad. Det angenäma ö-klimatet och temperaturen som alltid ligger runt 25 grader gör att du både kan vara på stranden och söka äventyr utan att du förgås av värmeslag.

 

Platserna som sätter Barbados på kartan

Ett besök i pittoreska Bridgetown är ett måste, likaså Holetown som var öns första boplats. Naturupplevelser får du i Fairley Hill nationalpark, på Wildlife Reserve med vacker mahognyskog samt Crane Beach som anses vara Barbados vackraste strand.

 

Öriket Bahamas

Karibien har många paradisöar att skylta med och Bahamas är ännu ett säkert kort på listan om du vill ha sol och bad, smakliga maträtter och dans inpå småtimmarna. Bahamas består av flera öar att cirkulera mellan. 30 av dem är bebodda men det är möjligt att åka till de andra 670 också.   På Bahamas möts du av turkost vatten, delfiner, snorkling i världsklass och möjligheten att vara mycket nära USA eftersom Bahamas ligger nära Miami. Det har därför ett av amerikanarnas mest populära tillhåll och många kryssningar går runt i vattnen och inkluderar Bahamas och Kuba m.fl.  

En väl unnad solsemester

Till Bahamas kommer du för att snorkla och bada och uppleva en paradisliknande natur. Förträffligheten med Bahamas är att du kan öhoppa och hitta massvis av stränder där du får vara helt eller nästan helt själv. Det gör Bahamas till ett toppresmål för bröllopsparen på smekmånad. Köp gärna en paketresa från en researrangör så missar du ingenting! Bahamas kan också bli ganska dyrt om du bokar allt själv.  

Bästa tiden på Bahamas

Det råder regn- och orkansäsong på Bahamas som på resten av de karibiska öarna under en viss period under året. Bästa tiden att åka hit är mellan januari och maj och sedan återuppta semestrandet i oktober/november igen när orkanerna har lagt sig. I övrigt har samtliga Bahamas-öar ett mycket ljumt klimat utan att bli för hett.  

En kort geoguide för turisten

På Bahamas talas det mer om öar än om städer även om det finns fina orter att besöka också. Här får du en lista på de viktigaste platserna på Bahamas.  
 • New Providence
 • Eleuthera
 • Nassau – huvudstad
 • Harbour Island – distrikt i nordöstra Bahamas

När öst möter väst i Azerbajdzjan

Söker du ett annorlunda resmål i öst så kan Azerbajdzjan komma på tal. Azerbajdzjan ligger söder om Georgien och gränsar även till Armenien. Har du redan utbytt  reseerfarenheter med andra resenärer som varit i Azerbajdzjan, har du kanske hört talas om de värdefulla och ståtliga monumenten och palatsen, de nedgångna landsorts byarna som stannat i tiden samt den spännande och lite kaotiska mixen av öst och väst. Mittemellan möts du av rofyllda landskap med stor skönhet. Azerbajdzjan har många olika folkslag innanför gränserna och i en del byar talar folk till och med ett helt eget språk!  

Turism i Azerbajdzjan – gör en rundresa!

Om du väljer att åka till Azerbajdzjan så ska du veta att det är ett land som är relativt ovant inför turister. Å andra sidan är det också en fördel eftersom du lär få intressanta erfarenheter och lära känna folket. En resa till Azerbajdzjan bör innebära en rundresa där du både sveps med till dåtiden och det moderna stadslivet om vartannat. Eftersom många inte behärskar engelska och standarden på landsbygden kan vara låg, kan det vara skönt att boka via en resebyrå. Men självklart kan du även ta modet till dig och vara en helt självständig turist.  

Den mest gynnsamma tidpunkten i landet

Maj till september brukar vara den bästa och finaste tiden i Azerbajdzjan. I huvudstaden kan du vistas någon månad längre in på hösten.  

Städer att lägga på minnet

Baku är huvudstaden och är rejält moderniserad och uppdaterad i jämförelse med en del andra städer. Andra turistmål är det urgamla Ganja samt Lankaran vid det Kaspiska Havet. Vill du åka längs den gamla Sidenvägen – stanna till i Sheki.  Klappar ditt hjärta för Österrike? Österrikes natur är en magnet för den som vill ha lugn och ro på semestern. Turisttypen som beger sig hit är ofta backpackers eller skidåkare samt familjer som vill rå om sig själva för någon vecka eller två. Samtidigt blir en weekendresa till Wien med dess härliga kaféer och sin toppklassiga kultur, en allt större självklarhet när många andra europeiska storstäder känns för turisttäta.  

Österrikes karaktär

Det sägs ofta att Österrike är Alper med skidorter, och till stor del är det ett sant påstående. Till Österrike kommer man när skidlusten pockar på uppmärksamhet eller när benen vill röra på sig under sommaren för lite snöfri vandring. Sport- och fritidsupplevelser är de främsta sysselsättningarna. Det är renheten, de porlande bäckarna och det bergiga landskapet som ger Österrike dess ansiktsdrag – men de söta korsvirkeshusen och de små klostren lite här och där som österrikarna ser som mycket viktiga, sätter lite extra skimmer på ytan. Österrike är ett toppmodernt land som trots allt värnar om sina traditioner. Detta märks av både i folksjälen och ute i naturen.  

Bästa tiden att åka till Österrike

Vintern skapar skidåkningsmöjligheter i pisterna, sommaren ger vandrare och cykelsemestrare ett skäl att åka hit, och våren och sommaren kan öppna upp för en weekendresa till Wien eller Salzburg.  

Österrikes viktiga destinationer

Det joddlande Österrike är främst till för dig som vill åt spektakulära naturupplevelser. Landet består nästan helt och fullt av berg, alpsjöar och söta byar/skidorter, men det kläms också in några riktiga höjdare när det kommer till städer. Wien med sin kultur, Salzburg som födde Mozart, Innsbrück som andas sport och det urcharmiga Zell-am-See är bara några orter som utmärker sig på kartan.  

Exotiska upplevelser i landet ”down under”

Det stora landet och den häpnadsväckande kontinenten Australien eller som man säger, ”Down Under”, är både ett spännande och populärt resmål. Australien var en gång brittiskt men är nu självständigt. Här finns både exotiska djur och natur att titta på. Landet utmärker sig också för sina milslånga vidder där GPS:n kan visa ”650 mil, sedan ta till höger”. Men förutom karga och oändliga  landskap (outbacks) så finns det gott om tropisk skog samt härliga stränder som lockar till sig världens bästa surfare. Australien har också några viktiga storstäder som du kan gå och flanera i under flera veckor utan att bli uttråkad.  

Australien – vilken turist är du?

Det finns tiotals exempel på turism du kan ägna dig åt i Australien. Många unga åker till exempel hit under några månader och jobbar på rancher innan de drar vidare för att så småningom utforska hela landet. Andra tar några veckor för att hänga på stränderna, vandra i bergen eller känna av storstadspulsen. Den våghalsige turisten kan även hyra husvagn och se de där hundratals milen löpa förbi med bara öken på höger och vänster sida innan de kommer in i buschen.  

När är Australien som bäst?

Den australiensiska sommaren infaller när vi har vinter och tvärtom. Detta eftersom det ligger på andra sidan jordklotet. Därför är det ofta populärt att åka till Australien under våra mörka vintermånader. Var i landet du åker spelar dock roll. December-mars är skönast och soligast i södra Australien, maj-oktober lämpar sig bäst om du vill åka till de mer tropiska delarna i norr.  

Australiensiska dragplåster

 • Största staden Sydney – operan, mode, kultur
 • Melbourne – kulturhuvudstad och metropol
 • Gold Coast – valskådning, koalor och soliga naturupplevelser
 • Cairns för dykaren
Albanien har nyligen kommit ur sin diktatoriska bubbla och börjat lysa mot omvärlden. Än så länge är det få turister som hittat hit, men tack vare de extremt billiga priserna och de många möjligheterna till solbadande och kulturell rikedom, så börjar Albanien ta sig allt högre ton. Många spår att Albanien kommer att bli ett nytt Kroatien vad gäller turistboom.  

Därför klappar hjärtat för Albanien

Det bergrika landskapet, medelhavsklimatet och albanernas gästfrihet gör att fler och fler blickar styrs hitåt. Du kan välja att ta en annorlunda skidresa hit, lägga dig på beachen eller upptäcka kultur och historia i städerna. Om vartannat går du i öststatsarkitekturens fotspår – på gamla stadsdelar med kullerstensgator – bland moskéer och livliga matmarknader. Då och då hör du den urbana stadspulsen slå, vilket gör att en turist har mycket att välja på.  

Som turist i Albanien

Är du ute efter en superbillig sol- och charterresa? Vill du vandra i bergen och leva nomadliv? Är det storstaden med liv och rörelse som lockar en helg? Eller är du trött på de vanliga turistdestinationerna? En nyfiken turist som vill få mycket valuta för pengarna bör definitivt åka till Albanien, oavsett intresse!  

Bästa tiden i Albanien

Albanien har kyliga vintrar och varma somrar så beroende på vad du vill göra så kan klimatet styra ditt val. Bästa tiden i allmänhet är maj-september.  

Städer där turismen blommar upp

 • Huvudstaden Tirana är nu en vibrerande stad och sägs anamma västerländskt synsätt och liv till max.
 • Durres är en mycket gammal stad som nu växer mest då den utgör medelpunkt för Albaniens riviera.
 • Vlora är en underbar hamnstad med många vackra slott.
 • Shkodra och Kjora åker man till för att uppleva det uråldriga Albanien när det var som bäst.
Svenskarnas semesterparadis nummer 1 är utan tvekan Thailand. Den frodiga växtligheten, de vita paradisstränderna, de många buddhastatyerna och de livfulla städerna gör att folk dras till landet som getingar till ett glas saft. Thailand har öppnat upp för charterturism och reguljära resor för backpackers och på senare tid har det också blivit allt vanligare att turister kombinerar solsemester med plastikkirurgi eftersom det är billigare och för att kunskapen faktiskt är relativt hög i städer som Bangkok. Många svenskar och européer har också investerat i ett hus i landet, som ett ”sommarnöje”.  

Thailands karaktärsdrag

Varmt och fuktigt klimat, god och smakrik mat, långa och vackra stränder, myllrande städer, stor gästfrihet, tiggande apor, berg att klättra i och tempel att dyrka buddhor i gör Thailand till en oslagbar favoritdestination för merparten svenskar. Det är ett andligt land samtidigt som nöjesliv och respekten för hbtq-personer och transpersoner gör att de flesta känner sig hemmastadda här. I Thailand kan du både uppleva lyxliv, sida vid sida med billiga motell och fattiga byar. Det medför intressanta kontraster som både sätter färg på din vistelse, men som även får dig att begrunda livets stora frågor.  

Bästa tiden för en Thailand-resa

Thailand har både heta perioder och regnperioder. Den skönaste tiden på året att flyga hit är under vintern från november till mars. Då är det varmt men ändå inte outhärdligt hett. Det är då som den svalare perioden träder i kraft.  

Thailands turistmagneter

Stanna till i huvudstaden Bangkok för att shoppa och äta god mat, utforska Hua Hin, dyk i korallreven i Krabi, sola i Phuket, upplev flärd i Koh Phi Phi där även filmen The Beach spelades in, eller dra till svenskön Koh Lanta.  Israel är det heliga landet för många religioner. Det har en väldigt liten yta men rymmer både riviera, berg och snö, stäpper och myllrande storstäder. Israel blev erkänd som judisk stat 1948, men har en mycket lång historia bakom sig. Eftersom Israel är knutpunkten för tre världsreligioner  döljer sig många konflikter under ytan som aldrig tycks få en lösning. Därför finns det områden i Israel där du bör vara försiktig, som Västbanken och Gaza-remsan.  

Israels karaktärsdrag på gott och ont

När man talar om Israel är det svårt att inte komma in på politik. De omstridda konflikterna, USA:s inblandning och olika attentat – sida vid sida om HBTQ-rättigheter, veganska festivaler och miljötänk, gör Israel mycket intressant och kontroversiellt på samma gång. Mitt i den diskussionen ser vi dessutom Israel som landet där Jesus föddes och korsfästes, vilket gör festligheterna och barrundorna jämsides med vallfärdande till heliga städer ännu mer omdiskuterat.  

Soldyrkare, pilgrimer och festprissar – Israel välkomnar alla turister

Oavsett om du är ute efter stark sol och härlig snorkling i korallrev, vill besöka Jesu födelsestad eller är ute efter världens bästa nattliv, är Israel landet att ha i kikaren. Du kan till och med boka en skidresa till Golanhöjderna och Mount Hermon. Till Isarel välkomnas både charterresenären, storfamiljen och ensamvargen på backpackerturné.  

Städer att inte missa

Här nedan listas några av Israels turisttätaste  orter av olika anledningar.  
 • Betlehem – Jesu födelsestad
 • Nasareth – Jesu uppväxtstad med många sevärdheter
 • Jerusalem – Huvudstad och vallfärdsort
 • Tel Aviv – En stad känd för sitt fenomenala nattliv, barer och framtidstänk
 • Eilat – Israels lyxriviera med sol, korallrev och bad

Bästa tiden

När det är bäst att åka till Israel beror på vart du ska. Generellt är den bästa tiden mellan april och oktober, då det är som torrast.  

Sydkorea – ett öppet land med stor framtidstro

Sydkorea är ett mycket omtyckt resmål trots att dess ilskna och frånvända granne Nordkorea ligger alldeles intill. Men när Nordkorea valde att sluta sig på 40-talet, valde istället Sydkorea att öppna sig mot omvärlden. Idag är Sydkorea ett land förknippat med coolt mode, god mat, K-popen, stora industrijättar och ultramodern elektronik. Det är ett av de rikaste länderna i Asien och ingenting tyder på att detta kommer att avta.  

Turism – naturupplevelser (check), storstadsliv (check) solbad (check)

Sydkorea har en grönskande och vacker natur som turister och sydkoreanerna själva tycker om att vistas i. Vulkanbergen inbjuder till långa vandringar i skogarna med porlande vattenfall, badorterna vid Stilla Havet är mer än livliga och vill du uppleva något utöver det vanliga då kan du åka till den demilitariserade zonen eller No Man’s Land mellan Syd- och Nordkorea.   Storstäderna som så smått börjar befrias från smoggen och är fyllda av teknik, barer, nöjesparker, teknikbutiker och modeshoppar drar till sig turister som söker storstadspulsen med stort S.  

Bästa tiden i Sydkorea – vår och höst

Du njuter som mest av den sydkoreanska landsbygden och städerna under våren eller hösten då sommaren kan vara alltför varm och fuktig. Januari kan vara mycket kall medan juli kan vara oerhört regnig.  

Storstäder eller badorter – Sydkoreas måsten

Oavsett vilket stopp du väljer först på denna lista, så lär du slå följe med många andra turister. Här föreslås Sydkoreas magneter som bara måste ses.  
 • Huvudstaden Seoul – teknikens och lekens centrum
 • Vulkanön Cheju – koreanernas och japanernas favorittillhåll under semestern
 • Hwajinpo – den forna nordkoreanska staden som en gång utgjorde sommarnöje för den nordkoreanske diktatorn Kim II Sung
 • Pusan – en livfull och gullig hamnstad
 • Nationalparken Dadohae Haesang där många äventyr ligger för dina fötter

Det unga Slovakien med anrik själ

Slovakien är en del av Europas mittpunkt och har många andra intressanta länder som grannar, som Tjeckien, Polen, Österrike, Ungern samt Ukraina. Något som verkligen utmärker Slovakien är de omväxlande naturlandskapen som innefattar både berg och lågland, skogar och ängsmarker, grottor, insjöar och floder som Donau. Huvudstaden bjuder på nästan samma prakt och skönhet som Wien eller Prag. För er som inte visste det är Slovakien ett ungt land, eftersom det är den andra självständiga nationen av det numera delade Tjeckoslovakien sedan 1992.  

Turism i Slovakien

Ett bra sätt att se hela Slovakien är att bila igenom landet. Det kan du göra genom att hyra en bil på plats eller ta din egen bil och köra genom Europa. En weekendresa till landets huvudstad Bratislava är också en lockande tanke när de andra storstäderna i Europa börjar verka lite överexploaterade.   TIPS! Många liftar i Slovakien! Ta dig gärna fram genom liftning men åk inte ensam och lifta inte på motorvägarna då detta är olagligt. Annars är det ett bra sätt att träffa folk och se landet.  

Bästa tiden i Slovakien

April – juni är den bästa tiden i Slovakien. April kan visserligen bli lite kylslaget i en del fall, men det är ännu billigare att vistas i landet. September och oktober är också månader då turismen är lite mindre märkbar, men vädret fortfarande är behagligt. Under juli-augusti har slovakerna själva semester och det kan snabbt bli knökfullt på restauranger och hotell.  

Utmana Bratislava med andra slovakiska städer

Utöver Bratislava är städer som Košice och Žilina kända för den unika arkitekturen och för att vara ”kulturcentran” i Europa. Här träffar du dessutom på många olika folkslag som tyskar, rumäner, ungrare och ukrainare.  

Det andliga Indien

Indien är ett av världens mest folkrikaste länder och dessutom ett av världens största. Landet är känt för sin hinduism med medföljande kastsystem och är samtidigt ett mycket andligt land med många ritualer, visa och lärda gurus, en stor kunskap om yoga, ayurveda och tantra och för att komma in på ett helt annat ämne – ett av världens godaste kök. Indien har kallats ”världens största demokrati med anmärkningar”, och även om mycket ute på landsbygden har svårt att hänga med den nya tekniken, så är indierna ett mycket framåtsträvande folk med många moderna städer och stort intresse för miljö, ekonomi m.m. Det är också ett land med mycket skiftande natur och väderförhållanden.  

Ett land för backpackers

Till Indien åker man inte för en helg eller några dagar. Det är ett alldeles för stort land. Eftersom naturen skiljer sig ganska mycket från norr till söder och städerna ligger utspridda, så vill du förmodligen se hela landet så gott det går. Bästa sättet att ta dig fram är med tåg och bussar och det är inte alltid bekväma transporter som väntar ute på landsbygden. Men det är också så du lär känna indierna som är ett mycket gästvänligt folk.  

Bästa tiden på året att åka till Indien

Indien är bäst på vintern mellan oktober och mars. Sommaren kan bli så het att du försmäktar, med extrema värmeböljor på uppemot 50 grader.  

Indiens största städer

Indiens största stad är New Delhi, dit många turister dras. Andra stora städer är Goa i söder, Kerala, Mumbai, Agrha, Bombay, Jaipur och Calcutta. Alla städer har sin speciella magi att uppleva på plats.  Det drömlika landet i väst har starkt blivit förknippat med ”The American Dream”, ett uttryck som avslöjar att allt är möjligt för vem som helst. USA har blivit ett drömresmål för många, inte minst på grund av alla filmer, celebriteter och tv-serier.  

Turista i USA

USA välkomnar all typ av turism: från backpackers och äventyrare som vill prova på den ogästvänliga naturen i Arizona, Alaska eller södra Texas – till soldyrkare i Miami och The Hamptons. Skidåkning i Aspen, Colorado samt shopping och sightseeing i L.A och New York är inte fy skam det heller. USA har allt och lite till och du behöver generellt betydligt längre än en vecka för att ta till dig allt. Gör en road trip med bil eller husbil, bo på flott hotell i storstaden eller ta in på billiga motell under resans gång.  

Den amerikanska karaktären

Amerikanarna må vara ett misstänksamt folk i tullarna och säkerhetskontrollerna på flygplatserna, men i själva verket är de mycket gästvänliga och tycker om att slå sig i slang med turister. Det kan vara skönt att veta när du ska upptäcka landet som med sin stora areal har all typ av natur att fresta med. Snötäckta berg, ökenområen, milslånga vidder, beach och sol, skärgård och mäkta imponerande storstäder med skyskrapor höga som himlen. Det är bara att välja!  

Bästa tiden för en USA-resa

Till USA kan du åka när som helst. Det är bara dina behov som avgör tidpunkten och plats.  

USA:s största städer

Amerika är full av intressanta storstäder. New York, L.A, San Fransisco, Boston, Chicago, Miami och Seattle extremt välbesökta, men landet har också en rad andra platser som kommer sätta prägel på resan. Prova något annorlunda nästa gång du flyger till ”Uncle Sam”.