Nordkorea

Nordkorea – kanske ett av världens läskigaste länder att sätta sin fot i men samtidigt en sluten diktatur som faktiskt får runt 5000 turistbesök varje år. Att resa till Nordkorea sker med grundlig planering och respekt för landets ideologi och det är också på egen risk som du åker dit då UD varnar för en tripp. Om du emellertid vet exakt vad som gäller då kommer en resa till Nordkorea berika dig med upplevelser som få har fått vara med om.

 

Nordkorea – vacker natur och stor potential som gått om intet

Det finns enormt mycket man skulle kunna satsa på i Nordkorea. Landet har magisk natur med höga berg, vackra risfält, grönskande körsbärsträd och klara sjöar. Men bakom denna kuliss av skönhet döljer sig ett hjärntvättat folk som svälter och en rotad regim som aldrig tycks störtas. Landet har de mest bisarra reglerna och du kan få dödsstraff om du inte följer dem. Nordkorea har en genuin själ men den är gömd bakom kommunistiska tankar, gråa städer, fattig landsbygd och en icke-existerande kommunikation med omvärlden.

 

Som turist i Nordkorea – håll i hatten!

Att turista i Nordkorea kan du inte med charter, backpacking, tågluffande eller lyxshopping. Nej, till Nordkorea får du bara komma om du reser med researrangör, följer i guidernas fotspår med hård övervakning, och visar djup vördnad för landets ledare. Du kan göra rundresor i Nordkorea men allt kommer att vara tillrättalagt och vinklat för att ge en perfektionistisk bild av landet. Du kan således inte göra något på egen hand.

 

Viktiga stopp i Nordkorea

  • Huvudstaden Pyongyang står förmodligen högst upp på listan
  • Den forna huvudstaden Kaesong
  • Hamnstaden Nampo
  • Sinŭiju på gränsen till Kina
  • DMZ, No Man’s Land mellan Nord- och Sydkorea. Extremt farligt men ack så intressant!