Litauen

Sugen på ett land i öst? Varför inte åka till guldkornet Litauen och upptäcka charmen med blandningen av nordiskt, europeiskt och österländskt. Bara på andra sidan Östersjön hittar du det här fängslande landet som bjuder på så många intressanta sevärdheter. I huvudstaden Vilnius väntar kulturupplevelser och mat av bästa slag, medan Kaunas, den lilla industri- och hamnstaden, har gamla anor och ett intressant förflutet med flera av Europas länder.

 

Varför ska du resa till Litauen?

Litauen är det största baltiska landet och nås lätt via flyg eller båt över Östersjön. Man kan säga att om du pekar rakt österut från Skåne så kommer du direkt till Litauen. Det är också intressant att just det här landet räknas som Europas medelpunkt. Den exakta mittpunkten är utmärkt strax utanför huvudstaden Vilnius och har blivit en viktig sevärdhet.

 

Till Litauen kommer framför allt weekend-turister men även vandrare och naturmänniskor som vill upptäcka skön natur med fina omgivningar på landsbygden eller utanför städerna. Eftersom städerna präglas av ett rikt kulturliv är det också många historieintresserade som vill besöka Litauen. Just kultur hör till en oerhört väsentlig del av det litauiska samhället, det märks bara på huvudstaden som faktiskt är satt på UNESCOs världskarta. Runt om i landet ligger också många borgar och slott inbäddade i lummigheten, väl värda ett besök.

 

Några litauiska städer att rekommendera:

 

  • Vilnius
  • Kaunas
  • Klaipėda

När ska du åka hit?

Hela året är bra för ett besök i Litauen, men under vintern då landet ligger vid havet kan det bli extra kallt och blåsigt. Vår och sommar hör till favoritsäsongerna för folk att komma hit, men visst är även december med julmarknaderna och belysningen värt att se. Fördelen är att klimatet är precis detsamma på alla orter i hela landet så du kan åka överallt under sommaren och mötas av ungefär samma väder.