Iran

Tusen och en Iran

Den som vill uppleva österländsk kultur, öken, historia, stjärnklara nätter och fantastiska palats har sitt på det torra i Iran. Iran är inte ett stort turistland, vilket är lite lustigt då det ofta har titulerats som ”Gästfrihetens land”. Det vänligt sinnade Iran döljer många unika kulturskatter, god mat och intressanta aktiviteter för en turist som vill leva som en persisk prins. Sedvänjor och lagar ligger ibland långt ifrån de västerländska, så du bör läsa på vad som accepteras och vad som inte gör det. Det lär bli en sällsynt upplevelse, men mycket berikande.

 

Bästa turismen i Iran

Det är relativt billigt att ta sig runt i Iran. Med det sagt är det kanske ändå inte det bästa landet för backpacker – åtminstone inte som kvinnlig rundresande. Vill du uppleva det moderna Iran ska du åka till storstäderna. Men den del av Iran som ligger allra närmast vår kultur är uppe i bergen där många vandrar. Här kan kvinnor åka skidor jämsides med män, sova tillsammans och klä sig precis som i Europa.

 

Den generella turisten som åker till Iran älskar historia och är nyfiken på andra civilisationer och levnadsvanor. Iran utgör verkligen hjärtat av den persiska kulturen och har massor av magiska platser som för dig långt tillbaka i tiden.

 

Iran på våren och hösten

Iran är som svalast och skönast på våren och hösten innan den värsta hettan har rotat sig. Om det är skidåkning du vill åt, ska du givetvis åka under vintern.

 

Iranska storstäder som drar alltfler turister

För historiefantasten bör städer som Shiraz och det uråldriga Persepolis besökas. Teheran som är Irans huvudstad anses av många som överbefolkad och lite smutsig men har många sevärdheter om man skrapar lite på ytan.