Haiti

Haiti – sammanflätade livsöden och naturrikedomar i en härlig fransk kreolsk mix

Vad tänker du på när du hör Haiti? Kan det vara kreativiteten hos befolkningen, den intressanta accenten, det bergiga landskapet eller fronderande flodbäddar? Haiti är en ö i Västindien som både är präglat av livsglädje och tragik. Den blev hårt drabbad naturkatastroferna för några år sedan som ödelade stora delar av landet och som krossade hjärtat på både boende och oss som nåddes av nyheterna på tv. Många menar att Haiti är en bevarad hemlighet; ett land som har massor att erbjuda men som på grund av fattigdom inte har fått chansen att visa upp sig från sin bästa sida än. Det kan du ändra på, genom att åka dit och smaka på den fransk kreolska kulturen, den underbara maten, dansen, konsten och den storslagna arkitekturen.

 

Turism – inget land för ensamvargar

Det måste ändå nämnas; UD har avrått från resor till Haiti många gånger på grund av fattigdom, misär och kriminalitet. Men landets livfulla leverne, festivaler, nattliv och naturskönhet bör verkligen upptäckas så att Haiti kan återfå sitt goda rykte. Du som åker hit bör dock inte åka på egen hand utan i organiserad gruppresa eller med vänner. Ska du åka ensam bör du vara mycket påläst om var, hur och när du bör åka.

 

Bästa tiden

Haiti är som finast året runt rent temperaturmässigt. Men för att undvika orkansäsongen som ibland kan vara riktigt tuff, bör du vara där mellan december och april.

 

Haitis måsten

Port-au-Prince är huvudstad och en populär ort med många barer, god mat, kolonialarkitektur och inspiration. Öarna Ile-à-Vache och Hispaniola (Hispaniola hör delvis till Haiti)  ger en ledtråd om att turismen snart kan komma att dra igång sakta men säkert på Haiti.